OTKRIĆE I U SLOVENIJI

Banke u istočnoj Europi - automati za pranje ruskog novca

  • Autor: A. Ž. / Hina
  • Zadnja izmjena 21.03.2017 13:48
  • Objavljeno 21.03.2017 u 13:46
pranje novca gospodarski kriminal

pranje novca gospodarski kriminal

Izvor: Shutter stock / Autor: -

I nekoliko slovenskih banaka registriralo je transakcije za koje se sumnja da potječu iz operacija kojima se 'prljavi' novac iz Rusije zadnjih nekoliko godina 'prao' preko fiktivnih poduzeća u Europi i svijetu, piše u utorak ljubljansko 'Delo', čiji su novinari bili uključeni u istraživanje Međunarodnog projekta za izvješćivanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) i ruskog lista 'Nova gazeta'

U Sloveniju je u dvije godine na 56 računa u osam banaka uplaćeno ukupno 15 milijuna eura novca iz te kriminalne sheme, a uplate su izvršila fiktivna poduzeća iz Velike Britanije i s Cipra, navodi "p'Delo'. List dodaje da su sredstva uplaćena na račun četiri poduzeća i dvije fizičke osobe iz Slovenije. Slovenske banke su registrirale spomenute transakcije i prijavile ih vlastima, navodi 'Delo'.

Ukupno  je u okviru istražene financijske sheme na taj način širom svijeta oprano 20 milijardi eura novca ruskog podrijetla, piše slovenski dnevnik. Postojanje 'velike praonice' otkriveno je još 2014. godine, a sada je istražen i način kako su se te kriminalne operacije odvijale jer su novinari analizirali 70.000 bankovnih transakcija. U istraživanju je sudjelovalo 60-ak novinara iz 32 države, u suradnji s aninimnim izvorima i hakerima.

Neke su europske banke i ne znajući sudjelovale u kompliciranoj operaciji za koju se pokazalo da je velika praonica novca, a traje već više od četri godine. Sredstva su u 'automat za pranje novca' ubacivale fiktivne ruske firme koje postoje samo na papiru i kojima se ne znaju vlasnici, a onda su se ona preko banaka u istočnoj Europi i Europskoj uniji, većinom plaćanjem fiktivnih, neizvršenih usluga, prala i vraćala skrivenim vlasnicima u Rusiji - uglavnom ruskim biznismenima koji se bave građevinarstvom, inženjeringom, informatičkom tehnologijom i bankarstvom, prenosi 'Delo'.

Svi oni imaju i milijunske ugovore s ruskom vladom ili poduzećima u vlasništvu države pa se sumnja da je dio 'opranog' novca prijevarama, zloporabom ugovora s državom ili utajom poreza došao iz 'državne blagajne', prenosi ljubljansko 'Delo' neke od otkrića do kojih su došli istraživački novinari koji su bili uključeni u taj projekt.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!