SKUPE MALVERZACIJE

Nova blamaža Deutsche Bank stajala 630 milijuna dolara

31.01.2017 u 10:19

Bionic
Reading

Deutsch Bank je kažnjena sa 630 milijuna eura od strane američkih i britanskih regulatora zbog povezanosti s pranjem novca njihovih klijenata u Rusiji

Klijenti su ilegalno prenijeli 10 milijardi dolara iz Rusije kupovanjem i prodajom dionica posredstvom podružnica te banke u Moskvi, Londonu i New Yorku, a vlasti su ustvrdile kako je banka propustila 'brojne prilike' za otkrivanje, istragu i zaustavljanje takvog djelovanja.

Iz Deutsche Banka su poručili kako su surađivali s regulatorima, dodavši kako su izdvojili sredstva za namirenje nagodbe.

Tijekom istrage, američki i britanski istražitelji otkrili su takozvana 'mirror' trgovanja koja su u poslovanju bila prisutna od 2011. do 2015. godine. Klijenti bi kupili dionice u rubljama u Moskvi a potom bi njihovi suradnici prodali iste dionice po istoj cijeni putem podružnice u Londonu.

"Pretvaranjem rubalja u dolare kroz trgovanje dionicama koje nije imalo vidljivu ekonomsku svrhu, taj je plan bio sredstvo za neke u financijskim institucijama da postignu neprikladne ciljeve, izbjegavajući postojeće zakone"; stoji u službenom dokumentu nagodbe s američkim regulatorom.

Regulatori su zamjerili banci jer nije djelovala na licu mjesta, rekavši kako je poslovala na 'nesiguran i nezdrav' način.

Također su kazali kako su službe za sprečavanje financijskih malverzacija ovog njemačkog zajmodavca bile neučinkovite i podkapacitirane.

Ukupno, američki regulator je kaznio banku s 425 milijuna dolara, dok kazna britanskog regulatora iznosi oko 204 milijuna dolara.