požalio se na 'omču oko vrata'

Bandić: Zagreb je najmanje zadužen od svih jedinica lokalne samouprave

22.10.2019 u 16:55

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je u utorak da je Zagreb najmanje zadužen od svih jedinica lokalne samouprave, s obzirom na prava i obaveze koje ispunjava i na to što mu vlade već 13 godina stavljaju 'omču oko vrata'

'Proračun se ne realizira očekivano isključivo zato što smo na razini proračuna iz 2008. godine, jer su nam vlade u zadnjih deset godina uzele skoro četiri milijarde kuna. Trebali bismo imati proračun od 11 i pol milijardi kuna, a mi imamo osam milijardi', rekao je Bandić na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine

'U fond izravnanja uzimaju nam 17 posto od poreza na dohodak, to je 800 milijuna kuna, a za kompenzaciju natrag dobijemo nula kuna', rekao je Bandić poručivši kako će učiniti sve da se Zagrebu ne dogodi ono što se dogodilo dalmatinskom tovaru koji je 'odapeo taman kad ga se naučilo da ne jede'.

Bandić kaže kako 'Zagreb nije njegova privatna imovina, a nije ni Hrvatska Plenkovićeva imovina', pa je njihova zajednička obaveza i odgovornost da naprave ravnotežu između glavnog grada, koji svugdje u svijetu ima standard 20 do 30 posto veći nego ostali, i ostatka države. Na pitanje gdje je zapelo u odnosima s premijerom Andrejem Plenkovićem, za kojeg je tvrdi da su u dobrim odnosima, a sada kaže da ga već pet mjeseci traži sastanak o poreznoj reformi, Bandić je odgovorio kako oni imaju partnerske odnose.

'Što se tiče našeg sastanka mi smo bili spremni prije pet mjeseci, a što se tiče njih nadam se da će biti spremni ovih dana', rekao je Bandić

Na tvrdnju SDP-a da je proračun za ovu godinu za sljemensku žičaru 'probijen 370 posto', Bandić kaže da žičara ide svojim tijekom i bit će na vrijeme gotova, a novaca za to ima.

Na kritike oporbe da u proračunu 'više troši na pogodovanje svojim kumovima nego građanima', te da je Zagreb zadužen za 1,09 milijardi kuna, Bandić je odgovorio da na takva pitanja ne odgovara, jer opoziciji neće raditi besplatnu promidžbu. Pritom je novinara, koji mu je postavio to pitanje, optužio da želi biti glasnogovornik oporbe.

Bandić je rekao da GUP nije na dnevnom redu sutrašnje sjednice, a 'bit će kad bude'. Rekao da ga investitori za projekt 'Zagrebački Manhattan' nisu zvali i pitali gdje je zapelo jer oni znaju da on brine o njima. 

Komentirajući prijedlog GLAS-a i HSU-a da se ukine mjera roditelja odgojitelja jer nije polučila rezultate, a uzima sve više sredstava iz gradskog proračuna, Bandić im je poručio da su 'očito zabavljeni demografskom obnovom Europe, budući da su oni Amsterdamska koalicija, a zaboravili su na demografsku obnovu Hrvatske'.