JOSIPOVIĆ U OSIJEKU

'Bandić je bijednik koji izvrće moje riječi'

06.01.2010 u 12:44

Bionic
Reading

Na današnjem predizbornom skupu u Osijeku predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović najavio je suradnju s vladom Jadranke Kosor u borbi protiv korupcije, pristupanju Europskoj uniji i gospodarskim reformama

Kao budući predsjednik Republike, rekao je, koristit će ustavne ovlasti usklađivanja rada državnih institucija kako bi inicirao promjene i reforme za poboljšanje svih sektora od zdravstva do poljoprivrede.

'Očito je da u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala više nema pritiska iz Vlade. Zadnjih nekoliko mjeseci pokrenule su se afere i istrage za koje se mislilo da su nemoguće. U tim poslovima kao i u vanjskoj politici te poboljšanju gospodarskih odnosa sa susjedima dobro ću surađivati s Vladom', naglasio je dodavši da će kao predsjednik posebno razotkrivati privatizacijski kriminal koji ne smije zastarjeti.

Ostavština privatizacije, smatra Josipović, osobito je vidljiva u Slavoniji i Baranji. 'Slavonija kao regija koja može hraniti ne samo cijelu Hrvatsku, nego i izvoziti za Europu sada je gladna. To je paradoks. Premda bi trebao biti industrijsko središte ove regije, Osijek je ostao bez industrije. To želim promijeniti. Zamislite što možemo napraviti ako korupciji oduzmemo 12,5 milijardi godišnje', poručio je pred u napunjenom dvoranom kina Urania.

Kasnije, u intervjuu za HRT Radio Osijek rekao je da će inzistirati na objavi registra branitelja kako bi se moglo razlučiti 'one koji su s puškom u ruci bili na bojištu od onih koji su također branitelji, ali su taj status stekli u nekom uredu'. Kampanju svog protukandidata Milana Bandića smatra prepunom notornih laži zbog čega najavljuje sudske tužbe radi odštete. 'Bandić je bijednik koji izvrće moje riječi, jer nema svoje. Sve što o meni govori su notorne laži koje ću nakon izbora utužiti, a dio novca od odštete donirati u humanitarne svrhe. Drugi dio ću potrošiti na jedan veliki tulum s prijateljima', kazao je.

Na osječkom skupu predstavnici seljačkih Udruga poljoprivrednih proizvođača Brazda i Nezavisnih hrvatskih seljaka Josipoviću su poklonili lanac s lokotom kao pomagalo za zatvaranje kriminalaca.

Josipović je otkrio da zadnjih nekoliko tjedana zbog brojnih putovanja spava samo nekoliko sati noću, noćas je legao oko dva ujutro, a digao se u pet sati kako bi stigao na vrijeme u Osijek. Od omiljene literature ističe roman 'Majstor i Margarita' Bulgakova i' Hadrijanovi memoari' koje čita, jer su 'velika moralna i etička poruka o tome što je vlast'. Nakon Osijeka, Josipović se uputio u Trpinju, Vinkovce, Vukovar, a zastat će i u mjestima između.