ANKETA

Bandić i Kregar za Zagreb će se boriti u drugome krugu

28.04.2009 u 08:29

Bionic
Reading

Prema najnovijoj anketi provedenoj ovog vikenda u Zagrebu, u drugome će se krugu za mjesto zagrebačkog gradonačelnika naći SDP-ovac Milan Bandić i neovisni kandidat Josip Kregar

Iako je Bandić prema anketi deset posto ispred Kregara, za pobjedu u drugom krugu bit će presudan motivacija birača da još jednom izađu na birališta. No tko god odnio pobjedu, poslije izbora biti suočen s pitanjem: s kime koalirati?

SDP-ova lista, koju će nositi Zoran Milanović, stoji oko četiri posto bolje od Bandića. No i to je nedovoljno da bi SDP mogao imati vlastitu većinu u novom skupštinskom sazivu. Budući da ankete daju nadu za ulazak u Skupštinu još samo koaliciji koju predvodi HDZ te nezavisnoj listi J. Kregara i Velimira Sriće, nejasno je tko bi, u slučaju Bandićeve pobjede, bio spreman podupirati njegovu politiku i sa SDP-om formirati većinu.

Za Kregarove birače, koji žele poraziti Bandića zbog upravljačkog stila koji im miriše na korupciju, bilo bi razočaranje da se Bandićevoj većini priklone baš njihovi zastupnici. S druge strane, parlamentarna većina koju bi činili zastupnici SDP-a i koalicijske liste HDZ-HSS-HSLS još je manje zamisliva.

Stane li, pak, na čelo Zagreba Kregar, uspjeh njegova gradonačelničkog mandata ovisit će isključivo o SDP-u.

Iako se zbog poplave afera vezanih uz njega čini da je Bandićeva moć nagrižena, anketa daje drugu sliku. Onih koji su njegovom vlašću uglavnom ili sasvim zadovoljni gotovo je jednako kao i onih koji su njome frustrirani. Štoviše, zadovoljnih Bandićevom vlašću i njime osobno nešto je više od nezadovoljnih.

Za HNS su izbori stvar opstanka. Narodnjaci u Zagrebu dobivaju oko tri posto. Procjenjuje se da je jačanje Kregara najviše naštetilo HNS-u, koji se deklarira kao istinska građanska opcija, piše Večernji list.