KAŽU U KONTRI

Bandić i Hebrang su homofobi

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.03.2010 12:27
  • Objavljeno 29.03.2010 u 12:24
Andrija Hebrang

Andrija Hebrang

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić/CROPIX

Lezbijska grupa Kontra u svom izvješću o stanju prava seksualnih i rodnih manjina u 2009. ističe kako su pozitivni pomaci vidljivi samo u broju prijavljenih slučajeva nasilja udrugama koje se bave zaštitom spolnih i rodnih manjina, ali da većina osoba te orijentacije i dalje doživljava diskriminaciju i nasilje u svakodnevnu životu

'Većina osoba koje su doživjele diskriminaciju i nasilje nikad ne prijavi takve izgrede zbog nepovjerenja u hrvatski pravni sustav i straha od razotkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta', rekla je na konferenciji za novinare članica Kontre Nataša Pršir.

Koordinatorica Kontre Sanja Juras smatra kako su ipak vidljivi mali pomaci u zaštiti te skupine građana, čemu je pridonijelo i donošenje zakona o suzbijanju diskriminacije, no i dalje ostaje problem njegove primjene.

Kao najnegativniji događaj u 2009. u izvješću se navodi izostanak zabrane antigay prosvjeda koji su protiv gay parade Zagreb pride 13. lipnja na Trgu bana Jelačića organizirali Hrvatska čista stranka prava i Hrvatski nacionalisti.

U Kontri, koja je tražila od policije da zabrani skup, smatraju da se radilo o fašističkom skupu sudionici kojega su uzvikivali 'ubij pedera', podizali ruke u fašistički pozdrav, na što policija nije reagirala, a jedan je sudionik Zagreb pridea nakon skupa pretučen.

Juras navodi da skup nije zabranjen, a zagrebačka policija to je obrazložila pozitivnim sigurnosnom procjenom. Budući da od MUP-a i policije do danas nisu dobili odgovor na zahtjev za zabranu skupa, udruga će pokrenuti upravni spor pred upravnim sudom jer tijela državne uprave nisu reagirala na kršenje ljudskih prava.

U izvješću o stanju prava seksualnih i rodnih manjina spominju se, među ostalim, i homofobični istupi javnih osoba, od kojih je većina izrečena tijekom kampanje za predsjedničke izbore, a poimence se spominju predsjednički kandidati Milan Bandić i Andrija Hebrang.

Udruga Kontra pozvala je danas nadležna tijela da pojačaju institucionalnu zaštitu prava seksualnih i rodnih manjina te da odredbu o zabrani diskriminacije nad njima uvrste u Ustav i relevantne zakone. Također traže strože kazne za zločine iz mržnje te uvođenje u škole seksualne edukacije u kojoj će se objektivno govoriti o seksualnim manjinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi