privremeni rezultati

HDZ osvojio 13 županija, SDP-u pet i Grad Zagreb

  • Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2019 11:45
  • Objavljeno 27.05.2019 u 06:50
Bionic
Reading

HDZ je osvojio najviše glasova na izborima za Europski parlament u 13 županija, a slijedi ga SDP s vodećom pozicijom u pet županija i Gradu Zagrebu, dok je Amsterdamskoj koaliciji i HNS-u najviše glasova pripalo u po jednoj županiji, pokazuju privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva

HDZ je pobjedu odnio u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uz te županije, HDZ je u inozemstvu osvojio najviše glasova.

Na drugom mjestu po broju osvojenih županija je SDP koji je pobijedio u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu, koji je ponovno preoteo od HDZ-a.

europski parlament

Ovo je 12 zastupnika koji su izabrani da u Bruxellesu predstavljaju Hrvatsku

Pogledaj galeriju

SDP-u je u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji pripala tijesna pobjeda s obzirom na to da je iza sebe ostavio HDZ s razlikom od svega nekoliko postotnih bodova. U Varaždinskoj županiji, naime, SDP je osvojio 19,73 posto, a HDZ 19,29 posto, u Krapinsko-zagorskoj SDP 23,99 posto, a HDZ 23,66 posto, a u Zagrebačkoj SDP 19,30 posto, a HDZ 18,80 posto.

  • +29
Atmosfera u stožeru SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U glavnom hrvatskom gradu SDP-u je pripalo 21,34 posto glasova, HDZ-u 13,63 posto, a više od pet posto glasova dobili su i Hrvatski suverenisti koji okupljaju Hrast, HKS, HSP AS, UHD, zatim liste Mislava Kolakušića i Marijane Petir te koalicija Neovisni za Hrvatsku i HSP.

HDZ je premoćno pobijedio u Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj županiji, gdje je osvojio više od 40 posto glasova, dok je više od 30 posto dobio u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Šibenskoj i Zadarskoj županiji.

  • +7
Andrej Plenković - obraćanje nakon objave službenih rezultata EU izbora Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Amsterdamska koalicija premoćno je pobijedila u Istarskoj županiji s više od 40 posto osvojenih glasova, dok je HNS prvo mjesto zauzeo u Međimurskoj županiji s nešto više od 30 posto glasova.

Manjinska lista SDSS-a, koji se prvi put natjecao na europskim izborima, više od 10 posto glasova osvojila je u Vukovarsko-srijemskoj, Šibenskoj i Ličko-senjskoj županiji, gdje je zauzela drugo mjesto, dok je u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj prošla izborni prag. Također je dobar rezultat ostvarila u inozemstvu s 9,50 posto glasova.