NEVOLJE U ZDRAVSTVU

Ban Toskić: Svjesni smo da nedostaje antibiotika, a trenutno najviše fali penicilina

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 12.01.2023 19:27
  • Objavljeno 12.01.2023 u 19:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš preventivne sistematske preglede vidi kao važan dio svoje reforme zdravstva. A kako će se to odraziti na liječnike obiteljske medicine u emisiji Newsroom televizije N1 govorila je predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić

Ban Toskić kazala je za N1 da obiteljski liječnici nemaju ni jednu pravu informaciju osim onih koje dobiju od medija.

'U Hrvatskoj desetljećima postoje sistematski pregledi u različitim oblicima i formama. Sistematski pregledi u školama, fakultetima, branitelja, kod poslodavaca, pri dobivanju vozačke dozvole. Također obiteljski liječnici po samoj definiciji svog posla provode preventivne preglede', rekla je, dodajući da zbog kadrovskog propadanja i velike preopterećenosti administrativnim poslovima takve preglede rade sve manje kvalitetno i redovno.

'Ono što bi doista pridonijelo pravoj preventivi, to je omogućavanje obiteljskim liječnicima da rade svoj medicinski posao, revizija nacionalnih preventivnih programa i razloga zašto oni nisu učinkoviti', objašnjava Ban Toskić.

Komentirala je i zatvaranje ordinacija u Zagrebu. Kaže kako bi ministar trebao svake godine trebao donijeti novu mrežu za primarnu zdravstvenu zaštitu na prijedlog lokalne samouprave. Objašnjava da mreža u Zagrebu nije revidirana godinama i da je u potpunosti zastarjela.

Haraju respiratorne bolesti

Rekla je kako je siječanj najgori za akutne respiratorne bolesti i da su navale na ordinacije velike.

  • +8
  • +5

Cijepljenje protiv gripe

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Problem je to što je to ogromno radno preopterećenje za jednog liječnika i jednu medicinsku sestru', kaže Ban Toskić. Dodaje i da su liječnici samo ljudi koji obolijevaju, imaju djecu koja obolijevaju i da njihove koege koji preuzmu njihove pacijente imaju veliko preopterećenje. Dodaje i da svi pacijenti koji dolaze iu liječnika su pregledani te da se imaju pravo ljutiti ako dugo čekaju, ali da kod liječnika obiteljske medicine nema liste čekanja već su pregledani taj dan.

Komentirala je i nedostatak lijekova u ljekarnama i ordinacijama i nedostatak cijepiva protiv gripe. 'Svjesni smo da nedostaje nekih antibiotika, a ono što nam najviše fali je penicilin kojeg nema i koji nam sad u sezoni streptokoka najviše fali', kaže ban Toskić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!