trumpov plan

Baltičke zemlje zdvajaju oko premještanja američkih snaga iz Njemačke u Poljsku

25.06.2020 u 21:57

Bionic
Reading

Baltičke države s pomiješanim osjećajima gledaju na plan američkog predsjednika Donalda Trumpa da vojnike SAD-a povuče iz Njemačke i premjesti ih u Poljsku.

Nakon izjava iz LItve ranije tijekom dana, predsjednici Latvije i Estonije istaknuli su u četvrtak važnost snažne vojne nazočnosti SAD-a u regiji za sigurnost njihovih država.

Nakon sastanka na baltičkom otoku Saaremi, estonska predsjednica Kersti Kaljulaid i njen latvijski kolega Egils Levits su izjavili da podržavaju "snažnu nazočnost vojnika SAD-a u Europi u cjelini i također u Poljskoj".

Trump je nedavno najavio da će SAD smanjiti broj svojih vojnika u Njemačkoj s 52.000 na 25.000.

Dio vojnika bit će premješten u Poljsku, rekao je Trump u srijedu na zajedničkoj konferenciji za medije s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, i kritizirao Njemačku zato što ne izdvaja dogovoreni udio proračuna za obranu, što su se obvezale sve članice NATO-a.

Premještaj vojnika treba sagledati u širem kontekstu, rekla je Kaljulaid. "Te rasprave i te odluke vođene su dugoročnom perspektivom, tako da zapravo ne možete povezati Njemačku i Poljsku u tom kontekstu. Mislim da je to lažna veza".

"Na Sjedinjenim Državama je da zajedno s NATO sustavom odluče kako jačati sigurnosno stanje u regiji", dodao je Levits. 

Litavski ministar obrane Raimundas Karoblis rekao je ranije u četvrtak da ima pomiješane osjećaje glede američkog plana premještanja snaga.

"Ne bi bilo dobro da se znatan dio vojnika SAD-a povuče iz Njemačke" jer to riskira stvoriti podjelu između europskih članica NATO-a, rekao je Karoblis za litavski radio.

S druge strane, Litva je uvijek zagovarala maksimalno jačanje vojne nazočnosti SAD-a na istoku NATO-a, rekao je Karoblis dodavši da je Poljska, u tom smislu, "vjerojatno jedno od najvažnijih mjesta". 

Zabrinutost zbog sigurnosti porasla je među istočnoeuropskim članicama NATO-a otkako je Rusija anektirala Krim i dala potporu proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Kako bi odvratio Rusiju SAD je od 2014. rasporedio rotirajuće postrojbe u regiji. NATO je također povećao prisutnost, rasporedivši po 1.00 dodatnih vojnika u svaku od baltičkih zemalja te u Poljsku.

Američki vojnici će iz Njemačke biti premješteni u Poljsku, rekao je Trump primajući u srijedu u Bijeloj kući svog poljskog kolegu Andrzeja Dudu, ne otkrivajući pojedinosti o njihovu broju.

Američki predsjednik, koji već dugo prigovara Berlinu da dovoljno ne sudjeluje u NATO-ovim vojnim troškovima, rekao je prošli tjedan da želi bitno smanjiti broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj, koji će s 52.000 pasti na 25.000.