ZAPADNA OBALA

Baldasar zabranio pristajanje jahti

14.06.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Inspektori Lučke kapetanije u Splitu su danas naložili zapovjednicima dvije jahte koje su nekoliko dana bile vezane na Zapadnoj obali Gradske luke da napuste vez. Razlog te odluke je činjenica da Zapadna obala nema uporabnu dozvolu za pristanište za nautičare

Grad Split, u čijoj je nadležnosti Zapadna obala, planira tamo ovih dana postaviti znakove zabrane pristajanja jer je taj dio Gradske luke šetnica kao i Riva. Nalog inspektorima Lučke kapetanije dao je osobno novi gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. 'Točno je da sam zabranio da se jahte vezuju, te rekao Lučkoj kapetaniji da zamoli ove dvije jahte da se udalje', potvrdio je Baldasar. 'Zapadna obala nema uporabnu dozvolu kao luka nautičkog turizma, već kao šetnica. Zato sam i donio odluku o zabrani', zaključio je, te dodao da će se tabele sa zabranom vezivanja tek početi postavljati za koji dan.

Baldasar smatra da su kapetani dvije jahte iskoristili ovo kratko razdoblje , te se neovlašteno i besplatno vezali. Zanimljivo je da se na Zapadnoj obali nalaze bitve za vezivanje jahti i brodova, mada to nije bilo predviđeno ni u projektu koji je dobio nagradu na natječaju ni kasnije nakon temeljitih izmjena tog projekta kojeg su se na kraju autori javno odrekli. Pretvaranje šetnice u privezište za jahte je praktički napravljeno ilegalno i van natječajnog projekta, kao i tri ugostiteljska objekta na zapadnoj obali. Radi se o tri betonska bunkera koji su sada kafići u najmu ljudima bliskim bivšem gradonačelniku Željku Kerumu.

Ivo Baldasar je naglasio da nema šanse da Grad Split dozvoli pretvaranje šetnice u privezište za jahte. Radi se o šetnici koja ni u kom slučaju ne može biti nautička marina, to je obližnja marina ACI. Na argumente da se vezivanjem jahti u gradski proračun mogu ubirati novci, Baldasar je kao turistički stručnjak dao jasno pojašnjenje. Po njegovom mišljenju korist od te naplate privezivanja je zanemariva i bitno manja od narušavanja vizure šetnice u kojoj uživaju tisuće turista koji zapravo pune proračun grada. Vezivanjem jahti na zapadnoj obali i Rivi bi bio zatvoren pogled na gradsku luku i povijesnu jezgru Splita, najvrijednije resurse destinacije.

Gradonačenik je najavio inicijativu u Gradskom vijeću da se to pitanje zaključi i donese neopoziva odluka o zapadnoj obali kao šetnici. Donošenje te odluke ne može poništiti ni eventualno drugačija odluka Županijske skupštine. Podsjetimo da je konstituirajuća sjednica gradskog vijeća najavljena za utorak 18. lipnja.