DIE WELT UPOZORAVA

Bajka o BRIC zemljama bliži se kraju

27.06.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Njemačke novine Die Welt upozoravaju da se uslijed zaoštravanja krize eura, kojoj se posvećuje velika medijska pažnja, ne primjećuje kako u ekonomske poteškoće sve više upadaju i tzv. nadolazeće zemlje poput Brazila, Indije, Rusije i Kine

Prvo je svijet došao na rub financijske propasti 2008. godine, kada je Wall Street zamalo slomio američku ekonomiju svojim malverzacijama, a sada smo već u trećoj godini krize eura, kojoj se zasad ne nazire kraj niti rješenje. Mediji i svjetska javnost manje-više pišu samo o tome, dok se zemlje iz bloka BRIC (Brazil, Rusija, Indija i Kina) tijekom proteklih godina većinom hvalilo zbog stalnog, ponegdje i dvoznamenkastog gospodarskog rasta. BRIC zemlje su u periodu dok se Amerika i Europa bore s vlastitim ekonomskim problemima bile rado citiran primjer da je kapitalizam živ i zdrav te da je samo potrebna jeftina radna snaga za opći društveni procvat.

No, kako upozorava Die Welt, u pozadini drame oko eura se ne obraća pažnja na sve lošije gospodarske trendove u zemljama BRIC-a, poput činjenice da je rejting-agencija Standard & Poor's ovaj tjedan izdala najavu u kojoj upozorava kako bi uskoro mogla značajno smanjiti bonitet Indije. Ukoliko se to dogodi, Indija će imati rejting kategorije 'smeće', što znači da se onda može očekivati i smanjenje stranih investicija. Problem Indije je u tome što napušta reformski kurs te se sve više vraća protekcionizmu, a svemu definitivno ne pomaže ni korumpirana i neefikasna birokracija.


Nije sve tako divno niti u Kini, koja se godinama uzimala za primjer nezaustavljivog gospodarskog rasta. Iako kineski BDP raste i ove godine, primjećuje se da je industrijska proizvodnja manja od očekivane, kao i prodaja. To je naročito značajan problem jer se zbog krize u Americi i Europi ipak manje kupuju kineski proizvodi, pa je tamošnja vlada računala na domaće potrošače, čija kupovna moć očito nije ni približno dovoljna. Naravno, Kinezi radije kupuju poznate zapadne brendove nego domaće proizvode.

Kada je pak riječ o Rusiji, Die Welt ističe da je njen najveći problem prevelika državna kontrola nad važnim industrijskim granama, koja se sve više povećava, dok se broj radno sposobnog stanovništva smanjuje. Brazilski je problem 'izostanak strukturnih reformi, te previsoki porezi, a premalo investicija u infrastrukturu i obrazovanje'.

Zaključak Die Welta je prilično pesimističan: 'Bajka o BRIC zemljama se moguće bliži brzom i ne previše sretnom kraju.' Dakle, možda su BRIC nove PIIGS? Uostalom, to je već skoro cijela EU.