MILANOVIĆ 'ČVRSTIH ŽIVACA'

'Bajić nije rješenje protiv korupcije'

28.10.2010 u 20:39

Bionic
Reading

Prijevremeni parlamentarni zbori ne bi otežali pristupne pregovore s Europskom unijom, budući da je pred Hrvatskom samo još nekoliko otvorenih pitanja koja su tehničke prirode, ocijenio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović gostujući u središnjem 'Dnevniku' HTV-a

Na novinarsku primjedbu da iz HDZ-a tvrde da bi se izgubilo pet do šest mjeseci, Milanović je ustvrdio da ništa ne bi kasnilo, osim eventualno tijekom mjesec dana kampanje. Sva pitanja su tehnička osim brodogradnje, koja je sustavno uništavana proteklih sedam godina i koja je ostala političko pitanje.

'Kada kolege iz HDZ-a govore da bi se izgubilo pet do šest mjeseci, onda podsvjesno priznaju da bi izgubili izbore', kazao je Milanović dodavši da se ne bi izgubilo ni dana kad bi HDZ dobio izbore.

Posebno se osvrnuo na borbu protiv korupcije, za koju je rekao da ne bi smjela ovisiti o izborima jer je, kako se nada, 'ne kontroliraju Banski dvori i ne određuju tko će biti procesuiran i uhapšen'.

Na novinarsko pitanje hoće li tražiti smjenu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji u zadnje vrijeme dobiva snažnu potporu iz Bruxellesa za antikorupcijsku kampanju, a čiju je smjenu tražio SDP, rekao je da SDP ne može prijeći preko činjenice da je Bajić u protekla dva mandata politički kalkulirao

Milanović je ponovio: 'Rad glavnog državnog odvjetnika treba promatrati u totalu. Vlada je problem. Glavni državni odvjetnik sve ove godine nije bio rješenje.'

'Protiv korupcije ne mogu se boriti oni koji su je stvarali, ali ni oni koji su šutjeli, koji su radili kompromise. Mogu se samo boriti oni koji su potpuno nekontaminirani i koji će to raditi na sasvim novim osnovama', istaknuo je Milanović.

Usput je opet dao do znanja da bi SDP-ovim dolaskom na vlast Bajić morao otići s mjesta glavnog državnog odvjetnika

'Ako dobijemo povjerenje birača, postavit ćemo tu cijelu priču na nove temelje, krećemo sa sasvim novih osnova', poručio je Milanović.

Govoreći o uvredama izrečenima tijekom jučerašnje cjelodnevne saborske rasprave, istaknuo je da one nisu potjecale s SDP-ove strane. 'Sabor kao instituciju jučer su okrnjili svojim prijetnjama i psovkama neki drugi, to nismo mi', istaknuo je.

Osvrnuo se i na pismo potpore premijerki iz Europske pučke stranke, ponovivši da je to bilo pismo jedne tehničke osobe, naručeno iz HDZ-a, koje je, kako je kazao, opasno kontaminiralo hrvatski politički prostor. 'U tom pismu jedan se europski tajnik obraća hrvatskom narodu i govori mu što i kako da radi', rekao je Milanović ocijenivši to nedopustivim postupkom.

Na kraju je još samo u osvrtu na jučerašnju raspravu zaključio da je on bio 'čvrstih živaca i jasnih poruka'.