MARKAČEV ODVJETNIK MIKULIČIĆ

'Bajić je Haag uvjerio u vjerodostojnost brijunskih transkripata'

22.04.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Za Haški sud i obranu generala brijunski transkripti su nepobitan dokaz - rekao je tportalu Markačev odvjetnik Goran Mikuličić koji je podsjetio da je Haag u to uvjerio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić

'S obzirom na odluke Haškog suda u brojnim slučajevima i s obzirom na Bajićevu potvrdu, snimka s brijunskog sastanka i transkripti za sud su neupitni', rekao je odvjetnik Goran Mikuličić u razgovoru za tportal.

Osim toga, napominje Mikuličić, snimka je prošla forenzičko vještačenje na Haškom sudu i stručnjaci su utvrdili da je ona autentična.

Nakon presude generalima u javnosti je nastala atmosfera linča u kojoj se traži krivac koji je omogućio haškim tužiteljima da uopće otkriju ključni dokaz - postojanje snimke sa sastanka na Brijunima 1995. godine. Naime, taj je dokument do curenja u javnost 2004. godine imao oznaku državne tajne. Tadašnji predsjednik Stipe Mesić je nakon objave transkripata s dokumenta skinuo tu oznaku. Podsjetimo, objava podataka koji se smatraju državnom tajnom je kazneno djelo.

Branitelji koji su prosvjedovali protiv presude danas traže da se sudi Mesiću smatrajući ga glavnim krivcem za dostavu transkripata i nazivajući ga izdajnikom. Mesić je pak na povratku u Hrvatsku (od dana prije izricanja presude do prije dva dana boravio je u Kini) odlučio otkriti neka svoja saznanja. Za Novi list je rekao da je transkripte u Haag dostavio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko koji je i provjeravao njihovu vjerodostojnost dok je bio čelnik Protuobavještajne agencije (POA).

Karamarko je, štiteći se od novinarskih pitanja čuvanjem državne tajne, rekao da Mesić laže te da POA nije nikada izravno surađivala s Haagom, nego su sve dokumente dostavljali DORH-u, odnosno Mladenu Bajiću

Lov na vješticu ili vještice koje su omogućile da državna tajna dospije do Haaga traje nekoliko godina, a zbog nje institucije još uvijek nisu pokrenule službenu istragu koja je urodila plodom. Teško da će tajna o tome tko je prekršio državnu tajnu ostati više čuvana od brijunskih transkripata.