NEOPRAVDANIH 6,6 MILIJUNA

Bajić istražuje Bandićevu kampanju

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je Večernjem listu 'da se tužitelji bave financijama nekih kandidata te da se traže provjere od mjerodavnih institucija kao što je Porezna uprava', a najveći problem je financiranje kampanje Milana Bandića čiji stožer nema konkretnog odgovora na pitanje kako će namaknuti 6,66 milijuna kuna, koliko je, prema njihovu financijskom izvještaju, nesuđeni predsjednik ostao dužan

Je li Milan Bandić doista ostao dužan 6,66 milijuna kuna za troškove kampanje, kome je dužan novac i kako će to platiti? Jesu li zaista nepoznati građani na njegov račun uplaćivali čak po 90 tisuća kuna? Jesu li ti ljudi doista imali toliko novca? Smije li netko dati dva milijuna kuna – kao što je poduzetnik Andabak dao Primorcu – kad je donacija fizičke osobe ograničena na 90.000 kuna?

Večernji upozorava da su to pitanja koja ostaju bez odgovora i nakon što su kandidati predali financijske izvještaje, ovlasti da reagira nema ni Državno izborno povjerenstvo ni Državna revizija. Nitko nije ovlašten ni da kontrolira istinitost podataka niti su moguće sankcije za one koji prekrše propise.

Ipak, sumnji oko financiranja pojedinih kampanja bilo je mnogo i zato je novinarka Večernjeg lista pitala glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića što će poduzeti Državno odvjetništvo. Bajić potvrđuje da se tužitelji bave financijama nekih kandidata te da se traže provjere od mjerodavnih institucija kao što je Porezna uprava.

U stožeru Milana Bandića zasad nemaju konkretnog odgovora na pitanje kako će namaknuti 6,66 milijuna kuna, koliko je, prema njihovu financijskom izvještaju, nesuđeni predsjednik ostao dužan. Prijavio je, naime, da je prikupio 8,6 milijuna, a potrošio 15,2 milijuna kuna.

O troškovima nisu htjeli govoriti ni direktor kampanje Duško Ljuština, ni glasnogovornik Nedžad Haznadar, ni zamjenik direktora kampanje Miro Laco. Laco je odgovornost prebacio na Ljuštinu, Ljuština na Kojića, koji nam se već danima ne javlja te na Vesnu Majher, šeficu financija u Bandićevu stožeru. Ona je priznala da će konačni troškovi biti nešto veći od objavljenih, jer sve usluge još nisu ukalkulirali u završni račun, a za neke još nisu dobili račun.

'Razliku ćemo zatvoriti. Donacije još prikupljamo i nadamo se da će nam građani i dalje pomagati. Ako to ne bude dovoljno, razmišljamo i o kreditu', rekla je Majher. Nije precizirala tko će podići kredit, tko će ga otplaćivati, niti čime će bankama jamčiti. Profesor Zdravko Petak ističe kako je najgore to što sankcija za prekršitelje uopće nema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi