MINISTAR GRADITELJSTVA

Bačić o optužbama Mosta: 'Hrvatska će utrostručiti prihode od državnog zemljišta'

02.10.2023 u 17:01

Bionic
Reading

Ministar Branko Bačić odbacio je u ponedjeljak tvrdnje Mosta da će 'lošom odlukom o cijeni najma državnog zemljišta' oštetiti državni proračun za barem 60 milijuna eura godišnje i izjavio da će se prihodi iz toga izvora utrostručiti kada Vlada prihvati uredbe koje su u postupku.

Ta ocjena ne stoji, to je apsolutno kriva ocjena Mosta, izjavio je novinarima ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Bačić uoči sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Kod zemljišta koje je u državnom vlasništvu, a čini kompleks nekog turističkog naselja ili kampa, riječ je praktično o partnerskom odnosu između dva titulara, između Republike Hrvatske, s jedne strane, ili jedinice lokalne samouprave, i s druge strane, trgovačkog društva, naglasio je.

To zemljište, dodao je Bačić, nije na slobodnom prodaju, niti je na tržištu. Država nikome drugome ne može prodati to zemljište, niti ga dati u zakup nekom drugom titularu, i to baca drugo svjetlo na projekciju koja je rađena prije dvije i pol godine i koja nije prihvaćena.

Podsjetio je da je Sabor 2020. godine usvojio zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, kojim je propisao obvezu Hrvatske, usvajanje dviju uredbi, kojima će se urediti odnos korištenja, zakup neprocijenjenog građevinskog zemljišta, s jedne strane za kampove, s druge strane za hotele.

'Zato smo, vodeći računa sa svim aspektima, napravili vrlo strukturiranu analizu moguće zakupnine; utvrdili koliko ta ista društva plaćaju u pomorsko dobro, koje je otprilike jednako vrijedno kao ovo zemljište', rekao je Bačić govoreći o Odluci o cijeni godišnjeg najma državnog zemljišta za hotele i turistička naselja koja je bila na javnom savjetovanju.

Ukoliko država propiše visinu naknada koja partnerima nije isplativa, oni ga neće uzeti pa će država - ili lokalna samouprava - morati to isto zemljište na svoj račun održavati i njega čistiti, njega kositi, itd, objasnio je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Prema tome treba naći balans interesa. I to je ono što je ova uredba postigla, kazao je Bačić, dodavši kako je prije 15 dana završeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, ali da niti jedna primjedba nije došla u smislu da je zakupljena niska.

'Teza Mosta o tome da je bilo što oštetilo državni proračun je potpuno promašena, dapače, nakon što Vlada usvoji dvije uredbe koje to reguliraju, povećat će se prihodi državi tri puta nego što su to ta ista društva plaćale do dana kada vlada ove uredbe prihvati', rekao je Bačić.

Mostovci o Bačiću

Saborski zastupnici Mosta Božo Petrov i Marin Miletić rekli su ranije danas na konferenciji za novinare u Saboru da ministar Bačića 'lošom odlukom namjerava oštetiti državni proračun u iznosu od barem 60 milijuna eura godišnje, odlukom o tri puta manjoj cijeni najma državnog zemljišta za hotele i turistička naselja nego što je procijenilo stručno vladino povjerenstvo'.

Ministarstvo graditeljstva poslalo je u kolovozu u e-savjetovanje odluku o cijeni godišnjeg najma državnog zemljišta za hotele i turistička naselja od minimalno 1,5 euro a maksimalno 3 eura po četvornom metru, dok je stručno povjerenstvo 2021. utvrdilo minimalni godišnji iznos zakupnine za hotele i turistička naselja od 4,1 eura a maksimalni od 10,2 eura po četvornom metru, rekao je Petrov.