trebaju podršku

Zelenski: Suradnja s EU ključna za pobjedu Ukrajine

02.10.2023 u 16:27

Bionic
Reading

Ukrajinska pobjeda u ratu s Rusijom ovisi o suradnji s Europskom unijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij ministrima vanjskih poslova EU okupljenima u ponedjeljak u Kijevu.

Zelenskij je također istaknuo važnost "obrambene potpore" za Ukrajinu nakon što je Kongres SAD-a izostavio ratnu pomoć Ukrajini iz proračuna potrošnje, a na izborima u Slovačkoj pobijedila stranka čiji je čelnik rekao da će prekinuti vojne isporuke iz svojih vojnih skladišta Ukrajini.

Ukrajina se nada da će ispuniti niz kriterija EU-a za pridruživanje bloku i uvelike se oslanja na vojnu pomoć Zapada od ruske invazije koja je započela u veljači 2022.

"Siguran sam da su Ukrajina i cijeli slobodni svijet sposobni pobijediti u ovom sukobu. Ali naša pobjeda izravno ovisi o našoj suradnji s vama", rekao je Zelenskij u izjavi ministrima.

"Vrlo nam je važno da svi činimo korake naprijed u svakom području, bez zaustavljanja na bilo čemu, uz aktivnost Europe, uz vodstvo Europe", dodao je u izjavi objavljenoj na predsjedničkoj stranici.

Stalno su potrebni novi koraci u obrani i diplomaciji, politici i integraciji, gospodarstvu i sankcijama, koraci koji će ojačati naša zajednička stajališta, istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Ti koraci, rekao je, uključuju "aktivnost u obrambenoj potpori Ukrajini i zaštiti života".

"Također je vrlo važno maksimalno ojačati ukrajinski nebeski štit uoči zime. Sustavi protuzračne obrane koje je naša zemlja dobila, poput Patriota, IRIS-T, NASAMS i drugih, već igraju pozitivnu ulogu i spašavaju živote", rekao je.

"Potrebno nam je više ovakvih sustava - posebice nekoliko Patriota za zaštitu naših južnih regija može iz temelja promijeniti situaciju i u velikoj mjeri obesmisliti ruski teror", poručio je Zelenskij.

  • +4
Reparacija opreme u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia