poslovanje zagrebparkinga

Zagreb manje zarađuje od pauka, više od parkinga, a jedna garaža bilježi drastičan pad

02.10.2023 u 16:26

Bionic
Reading

Gotovo 79 tisuća satnih parkirališnih karata, 20 tisuća dnevnih parkirališnih karata, 24 tisuće naplate parkiranja putem m-parkinga te 13 tisuća komercijalnih parkirnih karata više prodao je Zagrebparking u prvoj polovici 2023. godine u odnosu na isti period lani

Paralelno su od devet garaža, kojima upravlja Holdingova podružnica, njih tri zabilježile manji broj sati parkiranja.

Najveći pad, od 50 tisuća, zabilježen je u garaži na Langovu trgu, a istovremeno su najveći rast sati parkiranja upisale garaže u sklopu bolnice na Svetom Duhu (40 tisuća) i Kvaternikovu trgu (32 tisuće sati).

Zanimljiv podatak koji se da iščitati iz Izvješća o radu Društva Zagrebački holding za prvih šest mjeseci 2023. godine pokazuje i da su Zagrepčani te posjetitelji glavnoga grada postali ili discipliniraniji ili ih pauk nije stigao uhvatiti na vrijeme. Tako je u navedenom periodu paukom premješteno 7820 vozila, skoro pet tisuća manje nego u prvoj polovici 2022. godine.

Poslovni podaci pokazuju da je Zagrebparking u prvom polugodištu 2023. godine ostvario dobit od 4,46 milijuna eura, što predstavlja za 0,81 milijun eura bolji rezultat poslovanja u odnosu na isti period lani.

Kako se navodi u Izvješću, na bolji rezultat poslovanja utjecalo je povećanje poslovnih prihoda (+1,39 milijuna eura) u odnosu na povećanje poslovnih rashoda (+0,57 milijuna eura).

Na povećanje poslovnih prihoda utjecali su veći prihodi od prodaje (1,10 milijuna eura) uslijed većih fizičkih pokazatelja javnih parkirališta i većih prihoda od naplate parkiranja u javnim garažama nakon primjene novog cjenika od 1. siječnja 2023. godine, kao i veći prihodi od subvencija i potpora od države, a odnose se na prihode od subvencija RH za električnu energiju.

S druge su strane povećani rashodi podružnice u dva usporedna razdoblja te su veći za 0,57 milijuna eura. Kada se pogleda struktura rashodovne strane, povećani su materijalni troškovi i usluge (0,15 milijuna eura) uslijed većih troškova energije (0,22 milijuna eura), uz izostanak troškova najma radnika (-0,07 milijuna eura) i smanjenje troškova osoblja (-0,37 milijuna eura) radi provedene centralizacije korporativnih funkcija i smanjenja broja zaposlenih s 378 na 314.