nije prvi plan, ali...

Bačić o krizi s HNS-om: I izbori su rješenje

10.10.2019 u 12:34

Bionic
Reading

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, komentirao je situaciju u vladajućoj koaliciji. Naime, na koalicijskom sastanku održanom u srijedu nije se pojavio nitko iz HNS-a, a koji je u isto vrijeme sazvao svoj sastanak nakon kojega su uputili zahtjev premijeru - ili povišice učiteljima ili neće podržati proračun

S druge strane Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, još jednog koalicijskog partnera HDZ-a, kaže da je vrijeme za izbore.

Bačić je u razgovoru za N1 televiziju kazao da su i prijevremeni izbori mogućnost.

'U HDZ-u nismo pobornici izvanrednih situacija, pa ni izvanrednih izbora. Pred nama su predsjednički izbori i tu bi bila specifična situacija da se poklope i predsjednički i parlamentarni izbori, ali, kažem, ako nešto ne ide, nema razloga to forsirati', kazao je Bačić.

HDZ-ovac je kazao da su na koalicijskom sastanku rekli da njihova stranka smatra da je sve ovo nepotrebno, da je u protekle tri godine proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan za tri milijarde kuna i da su plaće državnim službenicima horizontalno povećane 11,5 posto.

Sindikalist Branimir Mihalinec kaže da je bitan rast koeficijenta.

'Nije nikad bilo obećano ni rečeno da će se uredbom mijenjati koeficijent. Uredba koju donosi Vlada je horizontalna, ona rješava kompletni sustav i kad se iz tog mozaika izvuče samo profesore i učitelje, javlja se disbalans. To bi izazvalo i povlačilo za sobom ogromna izdvajanja u državnom proračunu', naveo je Bačić.

Tvrdi da nije bitno bi li popustili prema HNS-u ili sindikatima jer na Vladi postoji odgovornost za funkcioniranje cjelokupnog sustava u Republici Hrvatskoj, i pravosuđa i uprave i cijelog sustava.

'Prijedlogom Vlade od četiri posto napravljen je ogroman iskorak i na neki način nepravda prema ostalima, a ako nema razgovora, nema drugog načina. Ako ustraju svi, onda nam ostaju izbori. Nemamo namjeru zbog izjave i stava HNS-a mijenjati Vladin stav prema sindikatima, držimo da je ovo odnos Vlade i sindikata, a ne HDZ-a i HNS-a. Naš razgovor s HNS-om nije iz straha, nego ćemo razgovarati s njima i pokušati ih uvjeriti da je ovo što je Vlada napravila maksimum. Vlada mora djelovati zajednički, a ako nema toga zajedništva, postoje alati kako da se riješi', poručio je Bačić.

Na upit ima li HDZ 76 ruku za većinu ako ode HNS, kazao je da ne razmišljaju ni o kakvom preslagivanju u ovom trenutku.

'Primjerice, Pupovac se zalagao za daljnji razgovor, razumije poziciju Vlade i učitelja i nastavnika, ali je ostao uz predsjednika Vlade. Nećemo nogama i rukama nastojati ostati na vlasti, držimo da vodimo Hrvatsku u pravom smjeru i na tom tragu ćemo ostati ustrajni. Nećemo zbog tri mjeseca ostanka na vlasti izgubiti kredibilitet koji je stekla ova Vlada', zaključio je Bačić.