gorski karabah

Azerbajdžan neće silom stvarati koridor u Armeniji

26.09.2023 u 21:24

Bionic
Reading

Azerbajdžan nema namjeru poduzimati vojnu akciju kako bi stvorio kopneni koridor u južnoj Armeniji, rekao je u utorak vanjskopolitički savjetnik azerbajdžanskog predsjednika

Azerbajdžanska vojna operacija prošli tjedan kojom je preuzet nadzor nad armenskom enklavom Gorskim Karabahom potaknuo je strah kod Armenaca da bi Baku mogao silom stvoriti koridor kroz Armeniju do azerbajdžanske eksklave Nahičevana.

No Hikmet Hadžijev, vanjskopolitički savjetnik Ilhama Alijeva, rekao je da Baku ne želi stvarati transportne veze do Nahičevana kroz Armeniju.

Bijeg iz Gorskog Karabaha Izvor: EPA / Autor: ROMAN ISMAYILOV

"Azerbajdžan nema nikakve vojne ciljeve na suverenom teritoriju Republike Armenije, to je posve izvan azerbajdžanske agende", rekao je. 

"Naša sugestija Armeniji je da se grade konekcije, transportne linije, na jako miran način", rekao je u Bruxellesu nakon razgovora s armenskim kolegom Armenom Grigorjanom i europskim dužnosnicima.

Hadžijev je to rekao pošto je u ponedjeljak Alijev razgovarao s turskim kolegom Tayyipom Erdoganom i tom prilikom spomenuo mogućnost stvaranja kopnenog koridora, što bi Azerbajdžanu dalo izravnu vezu prema Turskoj.

"Nova meta Azerbajdžana i Turske je Sjunik (pokrajina na jugu Armenije kroz koju bi prolazio taj koridor). Oni to već otvoreno govore. Aktivne pripreme su u tijeku", objavljeno je na utjecajnom kanalu na Telegramu Armenaca iz Karabaha.

Na sastanku u Bruxellesu, dužnosnici su razgovarali o mogućem sastanku Alijeva i armenskog premijera Nikole Pašinjana na europskom samitu u Granadi u Španjolskoj 5. listopada.