ČEKA ODGOVORE

Autor filma 'Gazda' postavio set neugodnih pitanja Ivici Todoriću

Dario Juričan

Dario Juričan

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dario Juričan, redatelj filma Gazda, u kojem je zorno prikazano bujanje Agrokora i povezanost Ivice Todorića s bankarskim i političkim krugovima, vlasniku posrnulog koncerna uputio je 30 pitanja na koja tijekom rada na filmu nije dobio odgovore

Juričan kaže kako je primijetio Todorićevu 'iznenada probuđenu medijsku aktivnost' pa to želi iskoristiti kako bi ga zamolio za odgovore na neka pitanja koja ga već dugo muče.

'Neka od njih datiraju još iz vremena nastanka Agrokora, iako mi niti za taj koncern više nije jasno kada je točno osnovan. Uvjeren sam da ćete, kao osoba za koju, eto, sada primjećujemo da je željna doprinijeti dolasku do istine o Agrokoru, sa zadovoljstvom odgovoriti na moja pitanja', poručuje Juričan.

U nastavku donosimo 30 pitanja koja je Juričan postavio Todoriću, poput onog je li ga Vladimir Šeks početkom 90-ih spasio od kaznene odgovornosti u aferi Pšenica, je li mu prva trgovina propala, kada je točno diplomirao...

1. Kada je osnovan Vaš prvi obrt? Vi navodite da je osnovan 1976., iako to niti Vaš otac u razgovoru s mojom ekipom nije potvrdio. Kao godinu osnutka Agrokora na službenom webu Agrokora ste navodili 1976., iako je osnovan tek 1989. Čemu ta laž?

2. U intervjuu Globusu 2000. naveli ste da ste diplomirali 1976. Međutim, prema dokumentaciji Ekonomskog fakulteta, diplomirali ste 1985. s tezom Proizvodni i neproizvodni rad.

  • +75
  • +72

Sva lica Ivice Todorića

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

3. Osnivački kapital Agrokora u vašem udjelu je bio milijun maraka. Vaš stric je uložio pola milijuna maraka. Koliko je u oba udjela zaista bilo Vašeg novca?

4. Na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru otvorili ste prvu trgovinu 1987. Je li točno to da ste propali u roku od godine dana?

5. HNB vas je prijavio Državnom odvjetništvu zbog nenamjenskog trošenja kredita ZABA-e iz 1991. za otkup pšenice iz Robnih rezervi. Financijska policija je u svom izvještaju iz 1994. o tom slučaju dopis poslala Vladi Republike Hrvatske, na ruke gospodinu potpredsjedniku Vlade Vladimiru Šeksu. Možete li g. Šeksu zahvaliti za to što niste snosili nikakvu prekršajnu ni kaznenu odgovornost?

6. Tko vam je iz struktura Grada Zagreba omogućio povoljnu kupovinu zemljišta u zagrebačkoj Aveniji Vukovar (današnje zgrade Plive i Kreditne banke)?

7. Kome je vaša tvrtka Agros Trading u Švicarskoj prodala žito 1994. iz Robnih zaliha i po kojoj cijeni? U medijima i saborskom povjerenstvu ste dali iskaz da ste na tom poslu izgubili novac. Jeste li tužili državu zbog uskraćene dobiti?

8. Kolika je bila vrijednost zaliha u zadarskoj Sojari u trenutku kada ste je preuzeli?

9. Šef pravne službe Agrokora je došao 2003. u Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) povodom rješenja Agencije kojim se privremeno zabranjuje širenje Konzuma i tom prilikom je prijetio djelatnicima Agencije da će dobiti otkaz. Jeste li ga Vi za to ovlastili ili instruirali? Kako komentirate činjenicu da su na Prekršajnom sudu sve prijave AZTN-a protiv Agrokora i njegovih tvrtki odbačene?

  • +4
  • +1

Premijera filma Gazda

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

10. Tko vas je iz državnog vrha i članova VONS-a sprječavao da kupite PIK Vrbovec?

11. Kakva je Vaša uloga u postavljanju Joze Petrovića za šefa maloprodaje u INA-i? Navodno, presudna.

12. Hrvatsko mirovinsko osiguranje (HMO) zaključilo je 29. rujna 1998. s Agrokorom ugovor o zamjeni dionica. Na temelju tog ugovora Hrvatsko mirovinsko osiguranje prenijelo je društvu Agrokor 114.109 dionica četiri društva (Zvijezda d.d. Vinkovci, Društvo, Hotel Intercontinental d.d. Zagreb i Silos d.d. Vinkovci) ukupne nominalne vrijednosti 17.788.100 DEM, od čega su 15.443 dionice Društva u zamjenu za 177.881 dionicu jednog društva (PIK Vrbovec d.d. Vrbovec) nominalne vrijednosti 17.788.100 DEM. Dionice su zamijenjene u odnosu 1:1, odnosno zamijenjene su za dionice iste nominalne vrijednosti. Zamjena nije obavljena prikupljanjem javnih ponuda i nije obavljena procjena vrijednosti dionica koje se zamjenjuju, što nije u skladu s člankom 20. Pravilnika o prodaji i zamjeni dionica, udjela i prava kojim je određeno da Komisija za izbor najpovoljnijeg ponuditelja, na prijedlog Uprave Hrvatskog mirovinskog osiguranja, utvrđuje procjenu vrijednosti dionica koje se daju odnosno primaju. Tko je bila vaša osoba za kontakt u HMO-u, s kojom ste dogovarali ovaj posao?

13. Prvi Superkonzum u Zagrebu otvorili ste 1995. Građevinsku dozvolu ste dobili 1996., a uporabnu dozvolu 2015., 20 godina nakon otvaranja trgovine. Jeste li za to snosili prekršajnu odgovornost? Jesu li osobe u Gradu snosile odgovorenost za to što Vas nisu prijavile?

Agrokor

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

14. Prvi Superkonzum gradila je za tu priliku osnovana tvrtka KonKor, kojoj je na čelu bio dotadašnji partner Nikice Valentića, građevinar Dubravko Rebrina. Nakon što prestaje biti premijer Nikica Valentić osniva NIVA-u i Dubravko Rebrina je ponovo partner s Valentićem. Jeste li pomogli Nikici Valentiću s osnivačkim kapitalom za NIVA-u, koji je iznosio milijun maraka?

15. Koja je bila uloga nekadašnjih djelatnika velikih sindikalnih centrala Mate Greganića i Vitomira Begovića u Agrokoru?

16. Sutkinja Trgovačkog suda Ivana Mlinarić nakon sedam godina, 2001., odbacila je tužbu malih dioničara (Uni)konzuma za ukidanjem odluka Skupštine nakon koje preuzimate (Uni)konzum. Koja je priroda vašeg odnosa s čelnicima Trgovačkog suda?

17. Tko su bili lokalni SDP-ovci koji su vam pomogli u projektu punionice Jana i jesu li primjereno nagrađeni za brzu i učinkovitu kupovinu zemljišta?

18. Koja je bila funkcija Slobodana Ljubičića Kikaša u Agrokoru? Je li Slobodan Ljubičić primjereno nagrađen za povezivanje i razvijanje projekata Vas i gradonačelnika Bandića?

19. U lokacijskoj dozvoli dvorac Kulmer bio je predviđen za hotel, a sada je Vaša obiteljska rezidencija. Kulmer ste za dva milijuna eura otkupili od Agrokora. Hypo banka vam je dala hipotekarni kredit u vrijednosti od 30 milijuna eura. Tko su vaše osobe za kontakt u Gradu Zagrebu koje su vam savjetovale i omogućile gradnju Kulmera? Kakva je uloga gradonačelnika Milana Bandića u projektu Kulmer? Tko su vaše osobe za kontakt u Hypo (Addiko) banci koje su Vam omogućile kredit?

20. Tko su Vaše osobe za kontakt iz Hrvatske odvjetničke komore koje su vršile pritisak na odvjetnike Barbare Kulmer, kao i na njihove vježbenike?

  • +17
  • +14

Počela ovrha nad Todorićevim otokom Smokvica

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

21. Kako bi se u Bjelovarskoj ulici u Sesvetama sagradio Superkonzum, izmijenjen je GUP i Superkonzum je pretvoren u 'trgovačko-kulturni centar'. Na katu Superkonzuma sagradili ste Muzičku školu. Natječaj za Muzičku školu Grad Zagreb je objavio tek godinu dana kasnije. Ugovor između Grada Zagreba i Superkonzuma o najmu gornjeg kata za potrebe Muzičke škole potpisao je gradonačelnik Bandić. Tko su Vaše osobe za kontakt u Gradu Zagrebu, koje su vam savjetovale i omogućile Superkonzum Sesvete? Na koji način ste se odužili gradonačelniku Bandiću za taj projekt?

22. Kad ste kupovali zemljište za Konzum u Turininoj ulici u Zagrebu od Srećka Ferenčaka i Petra Turkovića, jeste li znali da je postojala obveza da se na tom zemljištu sagradi centar za skrb o invalidima?

23. Vi osobno ste 2000. dali emisaru Liberalne stranke 50.000 kuna u gotovini 'za razvoj demokracije', rekli ste mu tada. Kolike ste iznose davali ostalim strankama za razvoj demokracije? Tko su bile osobe koje su preuzimale novac od Vas? Koliko ste ukupno novca dosad podijelili strankama?

24. Od supruge guvernera Željka Rohatinskog otkupili ste tvrtku Romah. Romah je kasnije pro forma poslovala u Vašem vlasništvu. Koji je bio stvarni razlog kupovine te tvrtke?

25. Zašto ste od Ninoslava Pavića kupili tada bezvrijednu tvrtku mStart za 43,6 milijuna kuna?

  • +6
  • +3

Radnička fronta kod Todorića

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

26. Zajednici uljara i maslinara Hrvatske blokirali ste pri Ministarstvu poljoprivrede, preko tvrtke Zvijezda, registraciju Dalmatinskog maslinovog ulja. Koji je bio razlog te blokade?

27. Koju vam je ulogu u gospodarstvu namijenio HDZ i predsjednik Franjo Tuđman?

28. Ministar državne imovine Goran Marić tvrdi da je Agrokoru godinama tolerirano neplaćanje zakupa i bespravnog korištenja pomorskog dobra na otočiću Smokvica Vela kraj Rogoznice, na kojem je Vaša obitelj ljetovala, te da je nenaplaćeno ostalo čak 230 milijuna kuna, a od čega je oko 200 milijuna kuna otišlo u zastaru. Smatrate li to dobrim primjerom poslovanja?

29. S kojim pravom su Vaši zaštitari tjerali sve one koji su htjeli pristati na Smokvicu, kad niste imali koncesiju za njeno korištenje? 

30. Pod kojim ste uvjetima tvrtku Grafoplast, koja je unatoč raskidu ugovora o zakupu od strane vlasnika otoka godinama nastavila koristiti Smokvicu, nedavno vratili Anti Lušiću? Hoće li on platiti ogromni dug nastao između 2008. i 2017., u vrijeme dok je vlasnik Grafoplasta bio Agrokor?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!