ramljak ide dalje

Istražili smo što će biti s Agrokorom nakon objave rezultata revizije

28.09.2017 u 06:40

Bionic
Reading

Agrokor će u petak objaviti dugo očekivana revizorska izvješća poslovanja. Konačno će biti poznato je li i u kojoj je mjeri vlasnik Agrokora Ivica Todorić frizirao knjige i napuhavao vrijednost imovine. A dok bjesni zasad verbalni rat između Todorića s jedne te Vlade i Ante Ramljaka s druge strane, istražili smo koje će korake poduzeti izvanredna uprava nakon objave rezultata revizije

Prema neslužbenim informacijama, gubitak Agrokora u prošloj godini ukupno iznosi čak 20 milijardi kuna, međutim kada se otpišu međusobna potraživanja tvrtki unutar koncerna i izvrše drugi računovodstveni otpisi, gubitak bi mogao iznositi od 12 do 15 milijardi kuna.

Revizori PwC-a, kako piše tjednik Nacional, ustvrdili su da su se najveće manipulacije i lažiranja radili prilikom procjene vrijednosti pojedinih robnih marki iz Agrokorova koncerna, njihova goodwilla (nematerijalna imovina koja se sastoji od dohodovne sposobnosti i njene procjenjene vrijednosti, organizacije marketinga, reputacije, klijentele i sličnih neopipljivih vrijednosti), kao i vrijednosti know-how tehnologija.

Objava tablica potraživanja 

Nakon što se otkrije kako je Agrokor zaista poslovao izvanredni povjerenik Ante Ramljak može krenuti s daljnjim koracima u restrukturiranju. Prvo što mora napraviti, i što će vjerojatno učiniti već ovaj tjedan, predaja je tablica s prijavljenim potraživanjima Trgovačkom sudu u Zagrebu. 

Kada se prijavljena potraživanja predaju sudu, na njemu je da ih i objavi. Sama objava, koja će pak otkriti kome je sve i koliko Agrokor dužan, ovisi o sudu - podatke mogu objaviti čim ih zaprime, no mogu i odugovlačiti s njihovom objavom. 

  • +9
Kada sud objavi tablice, bit će jasno koliko je Agrokor dužan dobavljačima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL

Formiranje stalnog vjerovničkog vijeća

Nakon objave iznosa potraživanja sud će pozvati Agrokorove vjerovnike na formiranje stalnog vjerovničkog vijeća. Oni će potom sami dati prijedlog predstavnika u vijeću, a u tom postupku ne sudjeluje kompanija. 

Inače, Agrokorovi vjerovnici podijeljeni su na nekoliko grupa. Grupu velikih dobavljača sada predstavlja Marica Vidaković iz Kraša, a Mato Brlošić predstavlja grupu malih vjerovnika. Knighthead Capital Management su predstavnici skupine imatelja obveznica, predstavnici Sberbanke drže grupu neosiguranih vjerovnika, dok Zagrebačka banka predstavlja skupinu osiguranih vjerovnika.

  • +2
Agrokorovi vjerovnici podijeljeni su u podskupine Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Restrukturiranje Agrokora 

Dok će vjerovnici i sud formirati postav stalnog vjerovničkog vijeća, Ramljak će u Agrokoru paralelno raditi na restrukturiranju tvrtke. Ključan dio tog posla u ovim trenucima je procjena održivosti pojedinih kompanija. 

Procjene održivosti ključnih poduzeća poput Konzuma, Jamnice, Leda, Vupika, Belja ili Zvijezde potom se prezentiraju vjerovnicima ne bi li oni dobili bolju sliku o njihovu poslovanju i budućnosti. 

  • +43
Sva lica Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Izrada nagodbe i kraj izvanredne uprave 

Iako domaći mediji već pišu da će prvi nacrt nagodbe kojom će se okončati izvanredna uprava u Agrokoru biti gotov u studenom, realno je očekivati da se ona pojavi početkom iduće godine. 

Cilj izvanredne uprave je postizanje nagodbe s vjerovnicima. Kroz nju sadašnji nominalni Agrokorov vlasnik Ivica Todorić ostat će bez koncerna. Može se očekivati da će se ključne Agrokorove kompanije prodati, dok će se one koje nemaju utjecaj na poslovanje cijelog koncerna ili su neodržive likvidirati. 

Iako je Ramljak odradio niz pregovora s dobavljačima i bankarima, donošenje nagodbe mogao bi mu biti najveći izazov jer će određene skupine vjerovnika morati uvjeriti u svijetlu budućnost Agrokora i, naravno, u djelomičan otpis potraživanja. 

  • +75
Nakon što Ramljak i vjerovnici postignu nagodbu Todorić se može konačno pozdraviti s Agrokorom Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL