reagiralo muslimansko vijeće

Austrijska vlada predstavila 'kartu islama', muslimani uznemireni

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.05.2021 21:23
  • Objavljeno 27.05.2021 u 21:23
Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Izvor: EPA / Autor: LUKAS BARTH-TUTTAS

Austrijska vlada je na internetu objavila "kartu islama", što je u četvrtak uznemirilo muslimane koji upozoravaju da je riječ o "stigmatizaciji" zbog koje se "osjećaju nesigurni"

Interaktivna karta "svjedoči o očitoj namjeri vlade da označi sve muslimane kao možebitnu opasnost", reagiralo je Muslimansko vijeće u priopćenju koje prenosi France Presse.

Ranije tijekom dana konzervativna ministrica integracije Susanne Raab objavila je informaciju o otvaranju nove mrežne stranice pod nazivom "državna karta islama".

Na njoj se mogu pronaći imena više od 600 džamija i organizacija, njihove adrese, imena čelnika i njihove eventualne veze s inozemstvom.

Nije nam bila namjera potaknuti "opće nepovjerenje prema muslimanima", rekla je Raab, nego razotkriti "ideologije" koje osporavaju "vrijednosti liberalne demokracije".

Karta je plod suradnje Bečkog sveučilišta i Dokumentacijskog centra za nadzor političkog islama, tijela koje je lani osnovala koalicija konzervativaca i zelenih.

Potonji su se ipak ogradili od ove inicijative.

"Ovaj projekt koji muslimane poistovjećuje s islamistima suprotan je politici integracije", rekla je glasnogovornica stranke Zelenih za integracije Faika El-Nagashi.

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz redovito kritizira "politički islam".

Nakon prvog džihadističkog napada na austrijskom tlu koji se dogodio u studenom, broj verbalnih i fizičkih napada na muslimane je porastao u toj zemlji srednje Europe, navodi organizacija koja bilježi takve napade.

U 2020. zabilježila ih je 1402, većinom na internetu, što je porast od 33 posto u godini dana i ta nova karta će samo "pothranjivati rasizam koji je neprestanom porastu prema muslimanima koji su izloženi velikom sigurnosnom riziku", izrazilo je žaljenje Muslimansko vijeće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!