MOGUĆA MINISTRICA INFRASTRUKTURE

Austrijska političarka ulazi u slovensku vladu uz jedan uvjet - dobivanje slovenskog državljanstva

25.11.2019 u 11:26

Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec dozvolio je u subotu mogućnost da u njegovu vladu uđe političarka iz susjedne Austrije, a koja je slovenskog porijekla, ali pod uvjetom da dobije slovensko državljanstvo

Riječ je o 49-godišnjoj Angeliki Mlinar iz austrijske savezne države Koruške, u kojoj živi slovenska nacionalna manjina, i koja je 2013. godine na listi zeleno-liberalne stranke NOES (Nova Austrija) bila izabrana u austrijski savezni parlament te je među osnivačima te stranke.

Mlinar je, dodaju agencije, od 2014. do ove godine bila izabrana zastupnica u Europskom parlamentu.

Za novi mandat u Europskom parlamentu u svibnju kandidirala se na listi stranke SAB, koju vodi Alenka Bratušek, bivša slovenska premijerka i ministrica infrastrukture u sadašnjoj vladi, ali se pritom nije uspjela probiti među eurozastupnike jer SAB nije dobio dovoljno glasova na izborima.

Bratušek je proteklog tjedna najavila da će stoga uskoro kandidirati Mlinarovu za ministricu razvoja i kohezijske politike, mjestu koje je upražnjeno već nekoliko mjeseci. Bratušek je pritom naglasila da Mlinar ima veliko iskustvo u europskoj politici te da svojim kontaktima može osigurati Sloveniji povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Mlinar je potvrdila da je zanima mjesto u slovenskoj vladi i sudjelovanje u slovenskoj politici te je rekla da je u međuvremenu pokrenula postupak za dobivanje slovenskog državljanstva, ali i da se ne želi odreći austrijskog, što bi mogao biti problem.

Austrija je, naime, nesklona državljanima koji imaju dvojno državljanstvo te je za dobivanje drugog državljanstva potrebno ishoditi posebnu dozvolu vlasti.

Pojedini slovenski pravnici smatraju da u vladi može biti strani državljanin ili državljanka ukoliko imaju državljanstvo druge države članice Europske unije. Šarec je pak u petak izjavio da bi želio da Mlinar u tom slučaju ima 'barem dvojno državljanstvo'.