premijer

Šarec: Štajerska straža djeluje zbog 'rupa u zakonu' i kvari ugled Slovenije

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2019 14:54
  • Objavljeno 18.11.2019 u 14:54
Marjan Šarec

Marjan Šarec

Izvor: EPA / Autor: FRANCOIS LENOIR

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da paravojne formacije poput tzv. Štajerske straže 'kvare ugled' Slovenije u inozemstvu, ali da ih po trenutačno važećim zakonima nije moguće kazniti jer ne čine prekršaje, zbog čega se spremaju izmjene zakona o kaznenom postupku i zakona o prekršajima

'Sve dok takve skupine ne naprave prekršaj nije ih moguće globiti', kazao je među ostalim Šarec, odgovarajući u parlamentu na zastupničko pitanje kako gleda na uznemirenost stanovništva povodom aktivnosti Štajerske straže, formacije koju je osnovao kontroverzni Mariborčanin Andrej Šiško, a čije je djelovanje lani ocijenjeno kao prijetnja ustavnom poretku, a sam Šiško osuđen na osam mjeseci zatvora.

Na tvrdnju zastupnika Socijalnih demokrata (SD) Predraga Bakovića kako bi i po sadašnjem zakonu djelovanje tzv. 'seoskih straža' po uzoru na Šiškovu bilo moguće zabraniti jer izazivaju uznemirenje stanovništva te da je Šiškova straža, osim nedavne aktivnosti na granici s Hrvatskom, defilirala i po naseljima, Šarec je kazao da slovenska policija djelovanje tih 'vikend-izviđača', kako ih je nazvao, dobro kontrolira, ali po sadašnjim zakonima ne može djelovati zbog 'rupa u zakonu', sve dok ne naprave evidentan prekršaj.

Istina je da one 'kvare ugled' države, naveo je Šarec, podsjetivši da su nedavno o djelovanju seoskih straža i Šiška na granici s Hrvatskom pisali brojni strani mediji te donosili fotografije na kojima su prikazani s oružjem i u odorama.

No, dodao je Šarec, oni su pod stalnim nadzorom policije, koja je u svakom trenutku informirana gdje se nalaze i što rade, iako se s druge strane policija mora baviti njima umjesto da se posveti osnovnoj zadaći na granici, među ostalim i kontroli ilegalnih migracija, naveo je Šarec. Slovenski premijer naveo je da slovenska policija dobro kontrolira južnu granicu Schengena i da je ove godine privela 14.500 ilegalnih migranata i većinu njih u skladu sa sporazumom o readmisiji vratila u Hrvatsku.

Po njegovim riječima, reguliranje pitanja tzv. seoskih straža, ali i problematike migranata vladi bi bilo lakše da je prihvaćen prijedlog o djelovanju državne obavještajne agencije koja je trebala dobiti nove ovlasti, no taj prijedlog nije prošao, a nije ga podržala ni oporba.

'Protiv su bili i oni koji bi već sutra pustili Hrvatsku u Schengen', kazao je Šarec, aludiravši na nedavnu izjavu oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janše da bi u slovenskom nacionalnom interesu bilo da Hrvatska što prije uđe u Schengensku zonu.

Šarecova vlada nedavno je povezala uključivanje Hrvatske u Schengen s pitanjem primjene arbitražne presude o granici, a Šarec je, uz to, u ponedjeljak u parlamentu ustvrdio da je hrvatska granica s BiH previše propusna da bi Hrvatska ispunila kriterije za Schengen jer je broj ilegalnih ulazaka migranata preko Hrvatske u Sloveniju ove godine u velikom porastu.

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da je njegovo ministarstvo ove godine uložilo 720.000 eura u postavljanje i održavanje fizičkih protumigrantskih prepreka na granici s Hrvatskom te da iduće godine treba dobiti više od 2 milijuna eura iz europskih fondova za dodatnu opremu za kontrolu Schengenske granice, poput kamera, dronova, telefona i druge opreme.

Poklukar je najavio da će se zbog djelovanja Štajerske straže i sličnih skupina uslijediti i izmjene zakona o udrugama i zakona o državnoj granici, no da slovenska policija, koja uz vojsku jedina ima ovlasti za djelovanje na granicama, uspješno kontrolira vanjsku granicu Schengena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!