slovenija

Austrijska političarka nositeljica liste Alenke Bratušek za europski parlament

  • I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2019 14:30
  • Objavljeno 29.03.2019 u 14:30
Bionic
Reading

Stranka nekadašnje slovenske premijerke Alenke Bratušek postavila je kao nositeljicu svoje kandidatske liste na izborima za Europski parlament austrijsku liberalnu političarku Angeliku Rosu Mlinar, podrijetlom Slovenku iz Koruške te tako povećala svoje šanse da po prvi put dobije člana svoje stranka u toj europskoj instituciji

Imamo jaku listu za Europski parlament, a posebno jaku nositeljicu liste, kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Alenka Bratušek, bivša premijerka i ministrica za infrastrukturu u sadašnjoj vladi, predstavljajući osmočlanu kandidacijsku listu svoje Stranke Alenke Bratušek (SAB) u društvu Angelike Mlinar.

Austrijska političarka izjavila je da će ovogodišnji izbori za Europski parlament biti sudbonosni jer će odlučiti o tome 'kako će se o EU-u pisati u povijesnim knjigama'.

Od rezultata tih izbora, kako je ustvrdila, ovisit će hoće li se Unija i dalje u miru razvijati kao savez demokratskih država ili je kao takve više neće biti. Austrijska političarka članica je sadašnjeg saziva Europskog parlamenta, u koji je izabrana kao članica austrijske stranke NEOS - Nova Austrija, a jedan mandat prije toga bila je izabrana i u austrijski nacionalni parlament.

Stranka NEOS udružena u političku obitelj europskih liberalnih i demokratskih stranaka (ALDE), a u istu skupinu se učlanila nakon svog osnivanja 2012. i stranka Alenke Bratušek. U slovenskoj manjinskoj koalicijskoj vladi trenutačno su tri stranke povezane u ALDE: Stranka modernog centra (SMC) Mire Cerara, Stranka Alenke Bratušek (SAB) te Lista Marjana Šarca (LMŠ), no višemjesečni pregovori da te stranke formiraju zajedničku kandidacijsku listu za europske izbore završili su neuspjehom jer se nisu mogle dogovoriti koja će na listi imati više svojih kandidata i tko će biti nositelj liste.

Kako navode slovenski mediji, kandidatura Angelike Mlinar na listi stranke iz Slovenije po pravilima izbora za Europski parlament nije upitna, i ona, iako nema slovensko državljanstvo, može biti kandidat budući da je u Sloveniji prijavila prebivalište.