NESPORAZUM KOD BLEIBURGA

Austrijska policija razoružala Počasni vod HV-a, HNS traži ostavku Vlade

14.05.2016 u 18:00

  • +9

Austrijska policija oduzela je oružje počasnom vodu HV-a

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot/N1

Bionic
Reading

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske krenuli su na komemoraciju u Bleiburg, međutim lokalna austrijska policija oduzela im je oružje jer im državna austrijska policija nije proslijedila obavijest o njihovu dolasku, javlja N1 televizija, a promptno se oglasio i HNS zatraživši ispriku Austriji i NATO-savezu te preuzimanje političke odgovornosti odnosno ostavku cjelokupne Vlade. A tek je prošlo nešto više od pola godine od incidenta u mandatu prošle Vlade s hrvatskim policajcima u Mađarskoj ... U međuvremenu, iz Austrije su poručili da je došlo do nesporazuma u komunikaciji

Lokalna austrijska policija je oduzela oružje 18 članova Počasno-zaštitne bojne HV-a koji su krenuli na komemoraciju u Bleiburg jer im austrijska državna policija, koja je bila obaviještena o dolasku HV-ova voda, kako doznaje N1, nije proslijedila tu informaciju. Riječ je, naime, o ceremonijalno-protokolarnom oružju iz kojega se ne može pucati i ono će biti vraćeno članovima Počasnog voda HV-a po završetku komemoracije.

Nitko od članova voda neće biti vraćen u Hrvatsku, a za nesporazum krive austrijsku policiju. Iz Ministarstva obrane su Novoj TV rekli da je odobreno sudjelovanje Počasno-zaštitne bojne HV-a i klape Hrvatske ratne mornarice na komemoraciji u Bleiburgu te da je austrijska policija zamolila bojnu da ostavi puške u autobusu, a nije ih oduzela.

Iz MORH-a također tumače, kako javlja Hina, da po zakonskoj regulativi uporaba oružja u protokolarno-ceremonijalne svrhe ne zahtjeva dozvolu Hrvatskog sabora i napominju da svake godine na Bleiburg u sklopu komemoracije, Počasni vod dolazi u ceremonijalnoj odjeći uključujući i ceremonijalno oružje za koje ne trebaju dozvole.

Koruška policija: Nesporazum u komunikaciji

Policija u Koruškoj priopćila je kako je do zabrane unosa ceremonijalnog oružja hrvatske počasne garde koja je danas sudjelovala na komemoraciji na Bleiburgu, došlo zbog nesporazuma i da je oružje u međuvremenu vraćeno.

'Očito je došlo do problema u komunikaciji između veleposlanstava Hrvatske i Austrije prilikom predaje listi s brojevima i popisom oružja. U međuvremenu je sve riješeno i oružje je vraćeno', rekao je za Hinu glasnogovornik zemaljske policije Koruške Peter Schweger

Inače, parlamentarni zastupnik stranke Zelenih Karl Oellinger zatražio je od ministra unutarnjih poslova Austrije pojačanu policijsku nazočnost na komemoraciji u Bleiburgu kako bi policija mogla reagirati u slučaju da, kako je rekao', 'dođe do isticanja zabranjenih simbola i pozdrava'.

HNS traži ispriku Austriji i ostavku Vlade

Međutim, HNS je još ranije zatražio ispriku Austriji i NATO-savezu te preuzimanje političke odgovornosti odnosno ostavku cjelokupne Vlade: 'Oduzimanje oružja počasnom vodu Hrvatske vojske koji je krenuo na komemoraciju u Bleiburg još jednom pokazuje kako u Hrvatskoj trenutno, ne samo da se ne zna tko vlada, nego da i nema tko vladati. Također, smatramo da u našoj državi nema osobe koja zna kako voditi državu i što to znači odgovorno vođenje zemlje'.

Prema hrvatskim zakonima i propisima ni jedan hrvatski vojnik ne može prijeći granicu Republike Hrvatske bez odobrenja Hrvatskog sabora. Potpuno je apsurdno da hrvatska grupa vojnika dolazi naoružana u Austriju bez odobrenja predsjednice, Vlade, resornog ministarstva i Hrvatskog sabora čime je prekršen članak 7. Ustava Republike Hrvatske, pobrojali su HNS-ovci.

Podsjećaju i da 'Hrvatska kao članica NATO saveza ulazi s naoružanim vojnicima u jednu neutralnu državu, čime je ovaj incident još apsurdniji'. 'To je sramoćenje koje crveni svakog građanina ove zemlje, zbog čega svi zajedno, i vladajući i oporba, moramo dobro razmisliti kuda idemo, što ćemo raditi i kako ćemo dalje. Obećane su nam reforme i bolji život, a par mjeseci nakon formiranja vlasti iz dana u dan se pokazuje da to nije tako i da sustav ne funkcionira. Iz svega navedenoga jasno je da Most i Domoljubna koalicija svakim danom uništavaju cijeli sustav hrvatske države i sve njezine institucije', navodi HNS u svojem priopćenju.

Također, smatraju da 'ovako više ne ide' i da je 'ovo jedan kaos koji je apsolutno nedopustiv, a iz kojega moramo odmah izaći, na dobrobit svih naših građana, ali i zbog života naše djece u budućnosti'.


Javnost se, međutim, vjerojatno još sjeća incidenta kad je 'privedeno' 40-ak naoružanih hrvatskih policajaca u Mađarskoj koji su bili pratnja u vlaku koji je prevozio izbjeglice. Da su 'hrvatski naoružani policajci ušli u Mađarsku bez dozvole kršeći međunarodne zakone', objavio je u rujnu prošle godine glasnogovornik mađarske Vlade Zolean Kovacs, no hrvatska Vlada je to demantirala kazavši da su policajci samo zapisani, a potom pušteni i da su zadržana tek dvojica strojovođa HŽ-a o čijem se statusu pregovaralo. Između Hrvatske i Mađarske navodno je ranije postojao dogovor o tome da policija bude u pratnji koji su Mađari navodno bili izigrali.