zabranjeni simboli

Austrija uvela kaznu od 4000 eura za korištenje ustaškog znaka

12.02.2019 u 12:45

Bionic
Reading

Od ožujka će u Austriji biti zabranjeno korištenje, između ostalog, i simbola ustaškog pokreta, a novčana kazna iznosit će do 4000 eura i do mjesec dana zatvora

Zabrana korištenja tih znakova i zastava na snagu stupa 1. ožujka te je svojevrsna nadopuna postojećoj zabrani korištenja simbola terorističkih organizacija Islamska država i Al Kaida, piše Večernji list.

Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je grafički prikaz simbola koji će u toj zemlji biti zabranjeni, a među njima se nalazi i simbol ustaškog pokreta koji je opisan kao 'srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen. Na kugli se nalazi grb s uzorkom bijelih i crvenih kvadrata (počinje s lijeve gornje strane bijelim poljem), s plavim obrubom otvorenim s gornje strane (u obliku slova U sa serifima)'.

Drugi zabranjeni ustaški simbol je štit s uzorkom crvenih i bijelih kvardatića, s prvim bijelim početnim poljem, iznad kojega je slovo U.

Svo zabranjeno znakovlje tretirat će se na isti način - kaznom do 4000 eura i zatvorom do mjesec dana. U slučaju ponavljanja djela, kazna se penje do 10 000 eura i šest tjedana zatvora.