'NEPRIHVATLJIVO I JEDNOSTRANO'

Austrija i Slovenija osudile Mađarsku zbog odluke o azilantima

24.06.2015 u 20:31

Bionic
Reading

Slovenija je u srijedu ocijenila neprihvatljivom odluku mađarske vlade da suspendira europsku uredbu po kojoj o azilu državljana trećih država mora odlučivati članica EU-a u koju su najprije pristigli. r Reagirala je i Austrija, ocjenjujući da je odluka Madžarske 'neprihvatljiva' i da će imat posljedice

Jednostrane odluke pojedinih država ne doprinose rješavanju problematike migracija, navelo je u srijedu u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova u vezi odluke mađarske vlade da obustavi primjenu europske uredbe Dublin III. U skladu s njom, postupak traženja azila mora se obaviti u onoj članici EU-a u kojoj su migranti stupili na prostor Unije.

Za bilo kakvu promjenu uredbe koja na cjelovit način rješava problematiku migranata i azila bilo bi potrebno osigurati suglasnost članica, navelo je slovensko ministarstvo.

Ove je godine u Mađarsku došlo oko 60.000 izbjeglica i migranata, većinom iz teritorija Srbije, a iako su im ciljna destinacija druge europske države, Mađarska po sadašnjoj regulativi mora rješavati njihove molbe za azil.

U Sloveniji, koja je za migrante također najčešće tranzitna zemlja, nema takvog pritiska, a prema službenim podacima azil je zatražilo 45 ljudi, najviše iz Afganistana, Ukrajine i Irana.

Slovenska vlada negativno je reagirala na nedavni prijedlog Europske komisije o obvezujućim kvotama, u skladu s čime bi trebala primiti 720 migranata iz Afrike i s Bliskog istoka, i inzistira na dobrovoljnim kvotama te na primanju izbjeglica u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima.

U međuvremenu je Mađarska u srijedu, pod pritiskom EU-a i Austrije, odustala od suspenzije europskih pravila o azilu objavljene dan prije, pozivajući ipak svoje partnere na 'strpljenje'.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto razgovarao je sa svojim austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom o uredbi Dublin III i izvijestio ga da 'Mađarska nije suspendirala nijedno europsko pravilo', priopćilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Beč je u srijedu ujutro tu suspenziju, koja bi omogućila Mađarskoj da odbije primiti migrante koje joj vrate druge države članice, ponajprije Austrija i Njemačka, ocijenio 'neprihvatljivom' i zaprijetio Budimpešti 'posljedicama'. Europska komisija također je zatražila' hitno objašnjenje'.

Po zadnjim izjavama iz Budimpešte, mađarski ministar traži sada od svojeg austrijskog susjeda 'strpljenje' prije nego vrati migrante na mađarski teritorij. Mađarska i Austrija su se po istom izvoru dogovorile da će od EU-a zatražiti da obrati "veću pozornost na zapadnobalkansku rutu za ilegalnu imigraciju".