dobra vijest

Australci započeli ispitivanja potencijalnih cjepiva protiv koronavirusa: 'Nećemo stati dok ne porazimo neprijatelja'

03.04.2020 u 10:01

Bionic
Reading

Australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO prvu je fazu ispitivanja potencijalnih cjepiva protiv Covida-19 započela u svom laboratoriju u Geelongu

Australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO započela je prvu fazu ispitivanja potencijalnih cjepiva na COVID-19. Testiranje, za koje se očekuje da traje tri mjeseca, provodi se u strogo kontroliranim uvjetima u laboratoriju za istraživanje zdravlja životinja AAHL u Geelongu.

Kako bi se pripremio za epidemiju, CSIRO je još prošle godine započeo suradnju s organizacijom CEPI, globalnom skupinom koja radi na razvoju cjepiva kojima bi se suzbile epidemije.

U siječnju je CEPI angažirao CSIRO za početak rada na virusu SARS CoV-2, koji uzrokuje bolest Covid-19. U dogovoru sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, CEPI se povezao sa Sveučilištem u Oxfordu i američkom tvrtkom Inovio Pharmaceuticals. Prvi eksperimenti urađeni su u laboratoriju u Melbourneu, a sad je napravljen veliki iskorak.

'Početak testiranja kandidata za cjepivo na CSIRO-u velika je prekretnica u borbi protiv Covida-19, zahvaljujući suradnji znanstvenika, kako u Australiji tako i širom svijeta', rekao je dr. Larry Marshall, izvršni direktor CSIRO-a.

'Istraživači danonoćno rade u borbi protiv ove bolesti koja pogađa toliko mnogo ljudi, bilo da je to u Australskom laboratoriju za zdravlje životinja (AAHL) ili u našem najmodernijem biološkom pogonu. Nećemo stati dok ne porazimo ovog neprijatelja.'

CSIRO testira učinkovitost potencijalnih cjepiva, ali i najbolje načine primjene: uključujući injekcije i inovativne pristupe poput sprejeva za nos.

CSIRO cjepiva testira od 1985., kad je u Australiji otvoren prvi laboratorij za biološku zaštitu na južnoj hemisferi za ispitivanje opasnih i egzotičnih patogena, uključujući bolesti koje se sa životinja prenose na ljude.

CSIRO je prvi izvan Kine stvorio dovoljno zaliha virusa, što im je omogućilo pretklinička ispitivanja i istraživanja koronavirusa. U ožujku su uspješno postavili biološki model koji je potvrdio da feretke, podvrsta tvora, reagiraju na virus koji uzrokuje Covid-19. Istraživači su brzo napredovali u proučavanju tijeka infekcije u životinja, što je presudan korak u razumijevanju hoće li cjepivo djelovati.

CSIRO-ovi istraživači potvrdili su da virus mutira i proučavaju kako to utječe na razvoj cjepiva. Više informacija potražite na stranici CSIRO-a.