odlazak u smrt

Australac (104) novinarima otpjevao Odu radosti prije eutanazije

  • Autor: V. Ma./Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2018 22:08
  • Objavljeno 09.05.2018 u 22:08
Eutanazija će se obaviti u Švicarskoj

Eutanazija će se obaviti u Švicarskoj

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Australski znanstvenik (104), koji se odlučio podvrgnuti eutanaziji u Švicarskoj jer u to u njegovoj domovini nije dopušteno, otpjevao je u srijedu novinarima pjesmu i najavio da nestrpljivo čeka smrt u švicarskoj klinici u roku od 24 sata

David Goodall ne boluje od neke terminalne bolesti, ali je ocijenio da mu se kvaliteta života srozala i zato je vrijeme za odlazak.

'Ne želim više živjeti', rekao je pred okupljenim novinarima i tv-kamerama u jednom hotelu u Baselu. 'Sretan sam što ću sutra skončati i cijenim stručnu medicinsku pomoć zemlje koja mi je to omogućila', dodao je ne skrivajući radost.

Na pitanje koju bi glazbu izabrao slušati u posljednjim trenucima, rekao je da o tome nije razmišljao, ali da bi to možda bila 9. Beethovenova simfonija i zatim je odlučno zapjevao Odu radosti na njemačkom što je dočekano pljeskom.

Goodallu nije bilo dopušteno potpomognuto samoubojstvo u Australiji i morao je doputovati u Švicarsku.

'Radije bih skončao u Australiji, stvarno žalim što Australija kasni za Švicarskom' u pitanju prava na smrt, objasnio je.

Stogodišnjak se nada da će zanimanje medija za njegov slučaj potaknuti Australiju i druge zemlje da razmotre svoja zakonodavstva.

Goodall je neuspješno pokušao počiniti samoubojstvo početkom godine.

Potpomognuto samoubojstvo je nezakonito u većini zemalja svijeta i bilo je potpuno zabranjeno u Australiji dok ga nije legalizirala država Victoria.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!