poruka iz vatikana

Papa dopušta mogućnost prekidanja liječenja umirućih pacijenata, ali ne eutanaziju

16.11.2017 u 15:12

Bionic
Reading

Premda je eutanazija 'uvijek pogrešna', prekid liječenja pacijenata na umoru mogao bi u nekim slučajevima biti 'dopustiv', rekao je u četvrtak papa Franjo

U poruci konferenciji Svjetskog medicinskog udruženja posvećenoj toj temi kojoj je Vatikan domaćin, Papa je pojasnio da katolička dogma o svetosti života ne opravdava 'prerevno liječenje' terminalno bolesnih pacijenata.

'Nekorištenje ili prekid nerazmjernih mjera, znači izbjegavanje prerevnog liječenja - s etičkog stajališta, to je posve nešto drugo od eutanazije, koja je uvijek pogrešna', smatra Papa.

'Ne postoji obveza korištenja svih mogućih lijekova kod umirućih pacijenata, a prekid ili izbjegavanje liječenja mogu biti moralno dopustivi', rekao je Papa. To bi bilo  'odgovorno priznanje ograničenja naše smrtnosti, kada postane jasno da je protivljenje takvu ishodu beskorisno'.

  • +6
Papa Franjo u Jordanu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Muhammad Hamed

No budući da je donošenje takvih odluka uvijek teško, potrebno je 'pažljivo razlučivanje moralnog cilja, pratećih okolnosti i namjera onih koji u tome sudjeluju', a odluke 'bi trebao donijeti sam pacijent ako je za to sposoban', napominje.

'U demokratskim društvima, tim osjetljivim pitanjima treba pristupati mirno, ozbiljno i promišljeno, na način koji pogoduje, u mjeri u kojoj je to moguće, dogovornim rješenjima, također s pravnog stajališta', zaključio je.