PORUKA AUSTRALSKIM BIRAČIMA

Assange: Pustit će me ako osvojim mjesto u Senatu!

18.02.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Osnivač mrežne stranice WikiLeaksa Julian Assange misli da je pronašao način kako će izaći iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, kamo se sklonio prije osam mjeseci: trebaju ga izabrati za zastupnika u gornjem domu australskog parlamenta, rekao je za australski elektronički medij u ponedjeljak

Ako 41-godišnji Australac osvoji mjesto u Senatu na izborima 14. rujna 'američko ministarstvo pravosuđa se neće upustiti u međunarodni diplomatski sukob' i pustit će ga na miru, ističe web stranica The Conversation koja prenosi dio razgovora s Assangeom.

Sjedinjene Države će 'odustati od istrage za špijunažu a nakon njih i David Cameron (britanski premijer)', dodaje The Conversation.

Ako mu Velika Britanija ne dopusti izlazak iz zemlje, 'politička cijena sadašnjeg 'statusa quo' bit će još veća', dodao je Assange a prenosi stranica. Optužbe za silovanje podignute protiv njega u Švedskoj 'upravo padaju u vodu', rekao je Assange.

U Australiji se upravo osniva stranka WikiLeaks, s nacionalnim odborom s deset ljudi i kandidatima za izbore 14. rujna. Assange će biti kandidat za državu Victoriju.

Assange kojega u Švedskoj traže zbog optužbi za silovanje, koje on odbacuje, sklonio se u ljeto 2012. u ekvadorsko veleposlanstvo, strahujući da će na koncu biti izručen SAD-u gdje mu prijeti smrtna kazna zbog objavljivanja tisuća povjerljivih diplomatskih brzojava.

Ekvador mu je dao politički azil, ali je Velika Britanija, koja želi provesti nalog švedskih vlasti za njegovo uhićenje, upozorila da će uhititi Assangea ako izađe iz zgrade veleposlanstva.

Odmah nakon pobjede na predsjedničkim izborima u nedjelju ekvadorski predsjednik Rafael Correa pozvao je da se pronađe 'brzo rješenje' za Juliana Assangea.