zahtjev za izručenje

Assange previše bolestan da putem video linka sudjeluje na saslušanju

30.05.2019 u 12:48

Bionic
Reading

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange previše je bolestan da putem video linka iz britanskog zatvora sudjeluje na saslušanju o američkom zahtjevu za izručenje, rekao je njegov odvjetnik u četvrtak

SAD je zatražio izručenje Assangea, koji je izvučen iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu 11. travnja.

Bude li proglašen krivim, suočit će se s 18 američkih kaznenih optužbi i više desetljeća u zatvoru.

'Zapravo on je daleko od toga da se dobro osjeća', rekao je Assangeov odvjetnik Gareth Peirce.

Sutkinja Emma Arbuthnot rekla je: 'On nije dobro'.

WikiLeaks je priopćio da je ozbiljno zabrinut zbog Assangeova zdravlja te da je premješten na bolnički odjel britanskog zatvora Belmarsh.

Njegovo se zdravlje pogoršalo u zatvoru i jako je izgubio na težini, dodaje Wikileaks.

Sljedeće saslušanje o zahtjevu za izručenje predviđeno je za 12 lipnja.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a nedavno je objavilo 18 optužnica protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, kojima tvrdi da je protuzakonito objavio imena tajnih izvora te da se udružio s bivšim analitičarem američke vojske Bradleyom Manningom kako bi dobio pristup tajnim informacijama.

Zamijenjena optužnica podignuta je, nešto manje od mjesec dana nakon što je ministarstvo pravosuđa objavilo manju optužnicu protiv Assangea.

Optužen je za udruživanje s Manningom (koji je nakon osude 2013. objavio kako je prešao u ženski spol i da se zove Chelsea) kako bi dobio pristup vladinom računalu, u sklopu curenja stotine tisuća američkih vojnih izvještaja o ratovima u Afganistanu i Iraku, koji su objavljeni na WikiLeaksu 2010.