IZJAVA O SURADNJI SA ŠVEDSKOM?

Assange danas izlazi pred ekvadorsko veleposlanstvo

19.08.2012 u 09:25

Bionic
Reading

Očekuje se da će osnivač WikiLeaksa Julian Assange u nedjelju tijekom dana dati izjavu za javnost ispred ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, u koje se sklonio prije točno dva mjeseca, o diplomatskom sporu u čijem se središtu našao otkako mu je Ekvador odobrio političi azil, izvijestio je BBC

Assange je suočen s mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe, što on poriče.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa je naznačio da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom, ako se daju jamstva da neće biti izručen u treću zemlju.

Australac Assange (41), čija je mrežna stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih dopisa stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, prvi puta je ušao u veleposlanstvu Ekvadora u Knightsbridgeu, tražeći zaštitu, prije točno dva mjeseca 19. lipnja.

Assange je ušao u veleposlanstvo nakon što je britanski Vrhovni sud odbio njegov zahtjev da mu se odobri žalba protiv izručenja i daju dva tjedna počeka prije nego što započne postupak izručenja.


Prema međunarodnom diplomatskom protokolu lokalna policija i snage sigurnosti nije smiju ući u veleposlanstvo, osim uz izričito dopuštenje veleposlanika.

Assangea su britanske vlasti upozorile da će biti uhićen kada napusti veleposlanstvo. WikiLeaks je na Twitter profilu objavio Assangeov plan davanja izjave ispred veleposlanstva, no nije potpuno jasno kako će se to dogoditi, napominje BBC. The Sunday Times citira izvore bliske Assangeu koji kažu da bi on bio spreman napustiti veleposlanstvo ako Švedska da jamstva da neće biti izručen SAD-u.

Njegovi pristaše tvrde da bi on u SAD-u mogao biti suočen s kaznenim progonom, pa čak i smrtnom kaznom. U petak je ekvadorski predsjednik Rafael Correa iskoristio svoje tjedno obraćanje naciji da bi kazao kako njegova zemlja nikada nije rekla da Assange ne treba 'odgovoriti švedskom pravosuđu'.

'Ono što smo oduvijek tražili je jamstvo da neće biti drugog izručenja trećoj zemlji, je bi to ugrozilo život i slobodu gospodina Assangea', rekao je Correa.

Pismo britanske vlade u kojem je zapriječeno ukidanjem diplomatskog imuniteta veleposlanstvu ako Ekvador sam ne preda Assangea, Correa je osudio kao 'neprihvatljivo' i 'otvorenu prijetnju'.