RADOVI U TRI FAZE

Arhitekti upozoravaju Bandića da je za preuređenje trgova nužan natječaj

28.07.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) reagiralo je na najavu Gradske uprave oko uređenja poteza od Branimirove tržnice preko Trga žrtava fašizma do Trga burze

Podsjetimo, Grad je prije nekoliko dana raspisao natječaj za građevinske radove vrijedan 4,2 milijuna kuna bez PDV-a za uređenja okoliša i rasvjete na Trgu žrtava fašizma. To je, kako smo neslužbeno doznali, tek prva faza preuređenja tog prostora, a u dvije sljedeće trebao bi se urediti cijeli potez od Trga burze preko Trga žrtava fašizma do Branimirove tržnice.

Preuređenje u drugoj fazi trebalo bi se obaviti prema projektu arhitektice Loredane Stunić, a u trećoj fazi bi se formirala pješačka zona između tramvajskih pruga u Ulici Franje Račkog. To zapravo znači da se u budućnosti više ne bi moglo parkirati po sredini ulice.

DAZ upozorava da se javni prostor ne smije mijenjati ni uređivati bez javnih rasprava i javnih arhitektonsko-urbanističkih i krajobraznih natječaja, a informiranje i participacija građana su obavezni.

'Sve drugo nedemokratska je praksa s dugoročno štetnim posljedicama, koju kao odgovorno i kompetentno društvo smatramo neprihvatljivom', ističu DAZ-u.

Arhitekti podsjećaju i na slučaj parka na Savici, gdje je procedura zaobiđena na štetu građana i kvalitete javnog prostora.

'U slučaju parka na Savici Grad je napravio korak unaprijed kada je odustao od gradnje crkve, izbjegavši nepotrebno stvaranje konflikta crkvenog i parkovnog sadržaja u istom prostoru. No u duhu poželjnih pristupa planiranju, participacije građana i provedbe javnog arhitektonskog i urbanističkog natječaja, Grad je otišao u najmanju ruku nekoliko koraka unazad.

Ako uzmemo u obzir snagu zajednice na Savici i njezinu povezanost s parkom, kao trenutno najjačim simbolom aktiviranja građana za javni interes u Zagrebu, izostanak informiranja o planovima uređenja parka i neuključenost građana u programiranje njegovog budućeg sadržaja predstavljaju nepotreban i nedopustiv propust. Zaobilaženje javnog arhitektonskog i urbanističkog natječaja također je neprihvatljivo', navodi DAZ.

Podsjećaju i da istovremeno na Savici postoji primjer u kojem se Grad odlučio za optimalnu proceduru.

'Na temelju prijedloga i peticije građana, u lipnju 2016. godine proveden je arhitektonsko-urbanistički natječaj za uređenje dijela Ulice Ljerke Šram u centralni javni prostor – kvartovski trg. Iako je moguće dodatno uređivati prostor parka na Savici i poboljšavati njegovu kvalitetu, Društvo arhitekata Zagreba smatra kako bi realizacija prvonagrađenog projekta za trg uz tržnicu na Savici bila korisnije ulaganje u javne prostore ove četvrti, kao i potvrda primjene ispravnih procedura', zaključuju.