POVIJESNA PRESUDA

Argentinska vojna hunta osuđena za otmice djece

06.07.2012 u 09:17

Bionic
Reading

Jorge Videla i Reynaldo Bignone krivi su za 34 otmice tijekom sedmogodišnje vladavine. Za vrijeme vojne vladavine oteto je 400-tinjak djece

Bivši argentinski šefovi iz vremena vojne vladavine, takozvanog 'prljavog rata', Jorge Videla (86) i Reynaldo Bignone (84), osuđeni su zbog otmica djece političkih zatvorenika. Videla je osuđen na 50, a Bignone na 15 godina zatvora. Zajedno s njima osuđeno je još sedam osoba.

Njihova osuda zapravo je samo Pirova pobjeda jer dvojac već služi doživotne zatvorske kazne zbog mučenja i ubojstava disidenata i političkih protivnika tijekom svoje vladavine od 1976. do 1983. Ipak, obitelji otete djece, a i same žrtve otmica, kojih je, smatra se, za vrijeme vojne vladavine bilo oko 400-tinjak, s oduševljenjem su pozdravili presudu i naglasili kako je to zapravo povijesna presuda koja pokazuje da pravde ipak ima.

Za otmice 34 djece uz Videlu i Bignonea bilo je optuženo još devet ljudi, ali nakon što su dvije osobe oslobođene, dvojica vođa i sedam pomagača osuđena su na zatvorske kazne. Videla je osuđen na najvišu kaznu jer je sud odlučio kako je upravo on kazneno odgovoran za 20 otmica. Prema viđenju suda, javlja BBC, 'kriv je za sistematske otmice, pritvaranje i skrivanje maloljetnika u dobi do 10 godina starosti'.