NEMA NAPRETKA

Argentina pred drugim bankrotom u 12 godina

27.07.2014 u 09:37

Bionic
Reading

Idućega četvrtka Argentina bi mogla bankrotirati po drugi puta u 12 godina jer u pregovorima vlade s investitorima nema napretka, a premda se čini da niti jedna strana ne želi popustiti, ipak ne treba isključiti mogućnost dogovora u posljednji tren

Treće po veličini južnoameričko gospodarstvo već se godinama bori s investicijskim fondovima koji su nakon bankrota Argentine 2002. godine jeftino kupili njezine obveznice, a potom odbili restrukturirati dugove, tražeći od te zemlje da ih u potpunosti isplati.

Vrijeme istječe. Nakon izgubljenih brojnih sudskih parnica na sudovima u SAD-u, Argentini su preostali još samo dani da postupi po presudi iz 2012. godine, prema kojoj bi fondovima trebala isplatiti 1,33 milijarde dolara plus kamate.

Ako se ne postigne napredak u pregovorima, američki sud spriječit će Argentinu u isplati obveznica koje na naplatu dospijevaju 30. srpnja, što bi izazvalo novi bankrot te zemlje, i to u vrijeme kada se bori s recesijom, slabom valutom, padom deviznih rezervi i s jednom od najviših inflacija u svijetu.

'Ishod je i dalje neizvjestan, a preostalo je još samo nekoliko dana do tehničkog bankrota. Trenutačno se čini da neće biti dogovora', kaže Mauro Roca, analitičar u Goldman Sachsu.

Za razliku od dužničke krize 2002. godine, kada je Argentina bila bez novca i nije mogla isplatiti ni plaće državnim službenicima, danas je solventna. No, američki sud mogao bi je spriječiti od ispunjavanja njezinih obveza po obveznicama sve dok traje bitka s fondovima.

Napori dviju strana na pronalasku rješenja putem medijatora, na što ih je prisilio američki sud, nisu znatnije napredovali, a jedan izvor iz pregovaračkog tima fondova izjavio je kako im je argentinska vlada jasno poručila da će izabrati bankrot.

Argentinska vlada tvrdi da bi dogovorom, kakav traže fondovi, prekršila tzv. RUFO klauzulu koja je sprječava da ponudi bolje uvjete investitorima nego što je dala svojedobno u zamjeni obveznica koju je prihvatilo više od 90 posto kreditora.

Ti su kreditori tada u toj zamjeni pristali na isplatu jedne trećine originalne vrijednosti obveznica. Ta RUFO klauzula na snazi je do 31. prosinca, pa Argentina traži da se do tada odgode pregovori. No, američki je sud to odbio.

Govoreći o pregovorima, argentinska predsjednica Cristina Fernandez ne bira riječi, pa fondove naziva lešinarima koji će milijune Argentinaca otjerati u siromaštvo, a presudu američkog suda nepravednom.

Ako ni jedna strana ne popusti, Argentina će bankrotirati 31. srpnja. Premda ima dovoljno sredstava za isplatu dugova u stranoj valuti, vrijednih 35 milijardi dolara, vlada neće moći isplatiti kreditore izvan Argentine.

Mogući bankrot, ipak, neće izazvati buru na međunarodnim financijskim tržištima
, kakvu je prije nekoliko godina izazvao rizik od bankrota Grčke. Argentina je, naime, već godinama isključena iz financijskih tržišta. A koliko bi štete bankrot nanio argentinskom gospodarstvu i građanima, ovisi o tome koliko brzo vlada može izvući zemlju iz tog nereda.