MARŠ MIRA

Aplikacija pomaže sudionicima pohoda do Srebrenice

03.07.2017 u 13:02

Bionic
Reading

Ovogodišnjim sudionicima Marša mira do Srebrenice dostupna je i dvojezična mobilna aplikacija, na bosanskom i engleskom jeziku, koju mogu preuzeti s Google Playa i Apple Storea za svoje uređaje s Androidom i iOS-om

 

Projekt izrade aplikacije Marš mira financiralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u želji da pruži tehničku podršku i pomoć svima koji će na ovaj način sudjelovati u obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolici.

Muhamed Duraković, nositelj projekta izrade aplikacije, objašnjava: 'Cilj nam je bio omogućiti što lakše kretanje sudionika na ruti Nezuk-Potočari i ruti Borak-Potočari, kao i kroz priče preživjelih i sudski dokazane činjenice genocida pružiti povijesni osvrt na događaje iz razdoblja 1992. - 1995.'

Tisućama već registriranih sudionika iz cijelog svijeta pomoću ove aplikacije će biti dostupne relevantne informacije o Maršu, kodeks ponašanja, preporuke medicinskih timova i informacije za to kako se što bolje pripremiti za trodnevni pohod. 

Sudionici će moći stupiti i u direktan telefonski kontakt s organizatorom, redarskom službom ili timovima za medicinsku pomoć.

Osnovna funkcionalnost aplikacije je navigacija na ruti iz pravca Nezuka s jedne i Žepe s druge strane prema Memorijalnom centru Potočari.

Sudionicima koji se izdvoje iz kolone aplikacija može pomoći da sigurno stignu do kampa u kojem je organizirano prenoćište.

U slučaju gubitka GSM signala ovaj segment aplikacije može nesmetano funkcionirati i u tzv. offline modu.

S obzirom na to da trasa uključuje teško prohodne brdsko-planinske predjele, zahvaljujući ovoj mobilnoj aplikaciji, organizatorima Marša će odsad biti lakše i brže utvrditi lokaciju onih kojima bude trebala medicinska pomoć.

Osim navedenog, aplikacija sudionicima Marša mira nudi informacije o Memorijalnom centru te virtualni obilazak Web muzeja genocida Srebrenica 360.

Marš mira 2017. Nezuk-Potočari bit će organiziran od 8. do 10. srpnja.

Svi zainteresirani sudionici aplikaciju Marš mira mogu preuzeti s ovih linkova:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.marsmira

iOS: https://itunes.apple.com/us/app/mar%C5%A1-mira/id1253628429?ls=1&mt=8

Maršem mira iz Sarajeva ka Srebrenici počelo obilježavanje 22. obljetnice genocida nad Bošnjacima

Sedamdesetak osoba krenulo je u ponedjeljak iz Sarajeva pješice prema Srebrenici kako bi na taj način sudjelovali u ovogodišnjem obilježavanju 22. obljetnice genocida što su ga nad više od sedam tisuća Bošnjaka u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. 

Prema informacijama iz nevladine udruge Svjedoci svog vremena, koja organizira ovaj pohod, točno 68 osoba prijavilo se za sudjelovanje u Maršu mira dugom 240 kilometara te s trasom preko planine Ozren i potom sjeveroistočne Bosne prema Potočarima kod Srebrenice.

Među njima ima i sudionika iz Hrvatske i Srbije.

'Naš cilj je da se niti jedna žrtva nikada ne zaboravi', kazao je novinarima jedan od organizatora Muhamed Papić pri polasku kolone koja je po jakoj kiši napustila Sarajevo u prijepodnevnim satima.

Kolona iz Sarajeva će se 8. srpnja pridružiti sudionicima tradicionalnog marša u Srebrenicu, koji se već godinama organizira iz Tuzle i prolazi pravcem kojim su se Srebreničani u srpnju 1995. pokušali izvući iz okruženja i probiti do teritorija pod nadzorom Armije BiH, pri čemu su brojni ubijeni u zasjedama srpskih snaga.

Sudionici marša trebali bi stići u Potočare 10. srpnja kako bi dan kasnije sudjelovali u središnjem obilježavanju obljetnice genocida.

Na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima ove bi godine 11. srpnja trebali biti pokopani posmrtni ostaci 70 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijenih 1995.

Najmlađa identificirana žrtva koja će tada biti pokopana dječak je koji je u vrijeme kada je ubijen imao tek petnaest godina.

Prema službenim podacima Memorijalnog centra u Potočarima, do sada su identificirani i pokopani ostaci 6504 žrtve srebreničkog genocida.