ODLUKA ŽALBENOG SUDA

Nizozemska 'djelomično odgovorna' za oko 300 žrtava u Srebrenici

27.06.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Nizozemski žalbeni sud u utorak je potvrdio da Nizozemska snosi djelomičnu odgovornost za oko 300 muslimanskih žrtava pokolja u Srebrenici koji su bili izbačeni iz baze UN-a koju je osiguravao nizozemski kontingent, a nakon što su okolno područje pregazile postrojbe bosanskih Srba

Presuda Žalbenog suda u Den Haagu potvrdila je odluku iz 2014. da su nizozemski vojnici, u sastavu mirovnih snaga UN-a, mogli znati da će muškarci, koji su potražili utočište u vojnoj bazi kod sela Potočari, biti ubijeni od strane vojske bosanskih Srba ako ih se izbaci - kao što je i učinjeno.

Radi se o iznimnoj presudi s obzirom da Ujedinjeni narodi uživaju imunitet od kaznenog progona. No međutim, nizozemski slučaj je gotovo jedinstven jer se državu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji UN-a pozvalo na odgovornost zbog njezinog djelovanja.

U presudi se objašnjava da je nizozemska država u Srebrenici djelovala 'djelomično protuzakonito' i da je odgovorna za '30- postotnu štetu' vezano uz smrt 300-tinjak žrtava.

 Sud je jednoglasan da ne može zaključiti da su nizozemski vojnici '100 posto' odgovorni za sudbinu muslimana izbačenih iz baze.

Podsjetimo, 2014. godine nizozemski je sud presudio kako je Nizozemska odgovorna za ubojstva više od 300 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici za vrijeme rata u BiH u srpnju 1995. godine.

Sud je tom prilikom ustvrdio  su nizozemski mirovnjaci  propustili zaštiti Bošnjake kada je grad pao u ruke okupatorske vojske bosanskih Srba. Bošnjaci koji su se sklonili kod Nizozemaca predani su Srbima. Godinu dana ranije,  nizozemski sud je presudio da je Nizozemska odgovoran za pogibije troje Bošnjaka u Srebrenici.

U toj presudi u procesu koji je pokrenula rodbina žrtava pod imenom 'Majke Srebrenice', sud je naveo kako nizozemske mirovne snage nisu učinile dovoljno da zaštite 300 Bošnjaka i da su trebale biti svjesne počinjenja potencijalnog genocida.