dvije teme

Antony Blinken putuje u Izrael na izraelsko-arapski samit

26.03.2022 u 18:49

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u subotu putuje u Izrael, gdje će sudjelovati na izraelsko-arapskom samitu, u sklopu posjeta kojim će vjerojatno dominirati razgovori o iranskim nuklearnim pregovorima i ruskoj invaziji na Ukrajinu

Blinken će se u nedjelju sastati s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom, priopćio je američki State Department. Bennett pokušava posredovati u okončanju sukoba između Ukrajine i Rusije koji traje već mjesec dana.

Ured izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida objavio je će pozvati Blinkena i njegove kolege iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka i Egipta na "povijesni sastanak" u nedjelju i ponedjeljak.

Samit će se održati u luksuznom hotelu smještenom u blizini kibuca Sde Boker u pustinji Negev, koji je osnovao i u koji se sa suprugom nakon umirovljenja preselio i prvi izraelski premijer David Ben Gurion. Ondje je i pokopan. Njegova koliba sačuvana je i pretvorena u muzej posvećen njegovu životu.

Blinken će posjetiti i Zapadnu obalu, Maroko i Alžir u sklopu putovanja tijekom kojega će se fokusirati na pitanja koja se odnose na iranske nuklearne pregovore i na regionalnu sigurnost.

U Ramallahu će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, stoji u priopćenju State Departmenta.