diplomatski samit

'Povijesni' sastanak u Izraelu sa SAD-om, UAE, Bahreinom i Marokom

25.03.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Izrael je u petak najavio skorašnji "povijesni" sastanak u povodu posjete američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Marokom i Bahreinom, tri arapske zemlje koje su nedavno normalizirale odnose sa židovskom državom

Izraelski dužnosnici, među kojima je šef diplomacije Yair Lapid, već su bili u posjetu Emiratima, Bahreinu i Maroku od početka normalizacije u rujnu 2020., no nitko od dužnosnika tih triju zemalja nije do sada posjetio Izrael.

Blinken u subotu počinje svoju turneju, što je bila prilika za sastanak za koji se još uvijek ne zna gdje će se točno u Izraelu održati.

"Na poziv ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, ovu subotu i nedjelju će se održati povijesni diplomatski samit u Izraelu", objavio je ured premijera.

Blinken i šefovi diplomaciju triju arapskih zemalja održat će u Izraelu niz diplomatskih susreta, dodaje ured šefa izraelske vlade.

UAE i Bahrein su prve zemlje Perzijskog zaljeva koje su normalizirale odnose s Izraelom u rujnu 2020. na poticaj tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Potom su uslijedili slični sporazumi sa Sudanom i Marokom.

Tim sporazumima okončano je višedesetljetni arapski konsenzus koji je isključivao svaki mir sa židovskom državom zbog nerješavanja izraelsko-palestinskog sukoba.