PREDIZBORNI SKUP

Anton Kliman iz Savudrije: HDZ ima rješenje za probleme Istre

08.05.2021 u 23:13

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Istarske županije Anton Kliman poručio je u subotu iz ribarske lučice Savudrija da istarski HDZ ima rješenja za probleme Istre, nude nove politike s novim ljudima i znaju kako dovesti više sredstava za ribarstvo u Istarskoj županiji.

Kliman je u Savudriji, zajedno s kandidatima HDZ-a, za istarsku županicu Irenom Hrstić i za dožupana Diegom Antončićem, dao potporu HDZ-ovim listama za Umag i Buje.

„To su naši vrijedni članovi, dajemo im punu potporu za programe, veselimo se našem srazu s vladajućima. Tu smo da dajemo rješenja", rekao je Kliman.

Za IDS je rekao kako imaju problem da su 'sami sebi dovoljni', dodavši kako je IDS-ov kandidat za dožupana relativizirao HDZ-ovu inicijativu za revitalizaciju željeznice u Istri i rekao da su 'oni ti koji su pričali o toj ideji'.

No, dodao je Kliman, HDZ je otišao korak dalje. "Potpisali smo sporazum o početku screeninga kako riješiti Istarsku željeznicu. Do 2023. će biti gotovi papiri s rješenjem u kojem smjeru će krenuti revitalizacija željeznice, bit će gotove aplikacije za pristup fondovima EU i tada kreće izgradnja i modernizacija Istarske željeznice", rekao je.

Ocijenio je da je HDZ napravio lidersku inicijativu u političkom prostoru Istre. "Ne bježimo biti lider s našim idejama i inicijativama“, poručio je predsjednik HDZ-a Istarske županije Kliman.

Dodao je da uz njihovu kandidatkinju za županicu Irenu Hrstić i za dožupana Diega Antončića imaju i "mladost, stručnost, nove ideje, za razliku od svih drugih koji nude potrošenu politiku i predstavljaju se kao jedini ekskluzivni tumači politike na našem Istarskom poluotoku".

Podsjetio je da je istarskim ribarima isplaćeno čak 97,6 milijuna kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz 168 projekata.

Kandidatkinja za županicu Irena Hrstić rekla je da je IDS-ova ponuda za ove izbore copy-paste izbora otprije 10 ili 15 godina - ista obećanja, malo turizma i branda Istre, malo maslinarstva i vinarstva.

"IDS nema nikakvih inicijativa za budućnost, a to govori i sastav njihovih lista. S druge strane, HDZ nudi Istri tim mladih i ambicioznih ljudi sa svježim idejama i konkretnim inicijativama da Istra pokrene novi razvojni ciklus, privuče nove industrije koje ne ovise o vremenu i sezoni", rekla je Hrstić.

Kandidat za istarskog dožupana Diego Antončić podsjetio je kako su za vrijeme ove Vlade iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo ugovorena 463 projekta i dodijeljeno 207,41 milijun kuna potpora, a isplaćeno 109,85 milijuna kuna.

U okviru Projekta izgradnje sanacija i rekonstrukcija objekata županijskim lučkim upravama dodijeljeno je 34,9 milijuna kuna, dodao je. “Investicije će u sljedećem programskom razvoju ići u plavu ekonomiju koja podrazumijeva rast ribarstva, a u isto vrijeme zaštitu okoliša i mora, bolje uvjete za ribare te podizanje atraktivnosti tog sektora. Ribarstvo ima budućnost, a mi znamo kako dovesti još više sredstava za sektor ribarstva u Istarskoj županiji”, zaključuje Antončić.