SKANDAL U VOJVODINI

'Antisrpski jurišnici' i 'hrvatski lobi'

18.01.2013 u 21:03

Bionic
Reading

Radio televizija Vojvodine (RTV) i novinarske udruge ocijenili su kao govor mržnje pisanje beogradskog lista Pečat u kojemu stoji da RTV vode 'antisrpski jurišnici' udruženi u 'hrvatski lobi'.

RTV upozorava na to da se tekstom o Javnom servisu Vojvodine u listu Pečat otvoreno koristi govor mržnje koji podsjeća na dobro poznatu nacionalističku histeriju 1990-ih godina, navodi se u priopćenju s Kolegija generalnog direktora RV-a.

U tekstu autora Miodraga Zarkovića tvrdi se da su u 'rukovodstvu RTV-a antisrpski jurišnici i osvjedočeni srbomrsci'. Uz tu i druge uvrede, tekst obiluje klevetama na račun autora i uprave RTV-a, kao i predsjednika Nezavisnog drušva novinara Vojvodine (NDNV) Dinka Gruhonjića, prenosi se u priopćenju.

Ilustracija stava kojim Pečat na javnu scenu vraća govor mržnje i šovinistički mrak 90-tih, prenosi RTV, je završni dio teksta: 'Na temelju uvida u nacionalnu pripadnost većine rukovoditelja, ali i na temelju uvida u program novosadske TV teško je izbjeći da iza tog zločina stoji razgoropađeni hrvatski lobi'.

Vodstvo ove medijske kuće je ukazalo da takve kvalifikacije mogu ozbiljno ugroziti rad pokrajinskog javnog servisa ali i sigurnost uposlenih zato što se ponovno prebrojavaju nacionalna krvna zrnca novinara, kao kada je na čelu novosadske TV bio sadašnji direktor i glavni urednik Pečata Milorad Vučelić

'RTV će zbog ovog teksta tužiti Pečat, a mjerodavne državne institucije pozivamo da reagiraju i odlučno zaustave ponovno širenje govora mržnje u Srbiji', navedeno je u priopćenju RTV-a. RTV ima svakodnevni TV i tjedni radijski program na hrvatskom jeziku. Tekst u listu Pečat pod naslovom 'Di su naši TV novci' najoštrije je osudila i Neovisna udruga novinara Srbije (NUNS).

NUNS navodi da su na 'meti ove nacionalističke potjernice Sanda Savić, Danica Vučenić iDinko Gruhonjić, ugledni medijski profesionalci i dobitnici prestižnih novinarskih nagrada'.

'Ovakvim nacionalističkim pamfletima potiču se ultradesničarske organizacije koje posljednjih mjeseci sustavno prave popise nepodobnih medija i organizacija, optužujući ih za navodnu antisrpsku djelatnost. Time se u Srbiji ponovno stvara klima podjela na 'patriote' i 'izdajnike' kakvu smo imali tijekom devedesetih, kada su ljudi koji su imali drukčije mišljenje bili izloženi bespoštednoj harangi', zaključuje se u priopćenju NUNS-a.

Pečat je tjedni beogradski list koji svoje izdanje na Internetu predstavlja kao 'portal slobodne Srbije'.