MILANOVIĆ O ŠPEGELJU

'Antifašizam je polazište čitavog njegovog vojnog djelovanja'

12.05.2014 u 15:05

Bionic
Reading

Komemoracija u povodu smrti stožernog generala Martina Špegelja, bivšeg ministra obrane, prvog zapovjednika Zbora narodne garde i prvog glavnog inspektora obrane Hrvatske, koji je preminuo 11. svibnja 2014., održat će se u utorak, 13. svibnja 2014. u 13 sati u Domu HV-a Kralj Zvonimir u Zagrebu, izvijestili su iz Ministarstva obrane. Špegelj će biti pokopan uz najviše vojne počasti koje pripadaju stožernom generalu

Posljednji ispraćaj generala Špegelja bit će u srijedu, 14. svibnja 2014. u 13.30 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Knjiga žalosti otvorena je u Ministarstvu obrane, Trg kralja Petra Krešimira IV/1 u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u povodu smrti Martina Špegelja uputio je brzojav sućuti njegovoj obitelji, istaknuvši kako je Špegelj postavio temelj obrane Hrvatske u Domovinskom ratu i pridonio ustrojavanju i razvoju hrvatskih obrambenih snaga.

Sa žalošću sam primio vijest o smrti gospodina Martina Špegelja, stožernoga generala Hrvatske vojske, ministra obrane i prvog zapovjednika Zbora narodne garde, jednog od rijetkih iz tadašnjeg političkog i vojnog vrha koje nije iznenadila brutalnost agresije Jugoslavenske narodne armije na Hrvatsku, koji su je predvidjeli i bili spremni za ratna događanja koja će uslijediti.

Antifašističko opredjeljenje polazište je čitavog njegovog vojnog djelovanja, prožetog borbom za slobodu hrvatskoga naroda. Svojom je profesionalnošću i iskustvom postavio temelje obrane zemlje u Domovinskome ratu i pridonio ustrojavanju i razvoju hrvatskih obrambenih snaga
', kaže se u brzojavu u kojemu je premijer Milanović obitelji Špegelj izrazio sućut u svoje ime i u ime Vlade RH.

U svom brzojavu sućuti predsjednik Sabora Josip Leko ističe kako je general Špegelj 'čvrsto i dosljedno branio ideale slobode i pravednosti'

'U tuzi zbog odlaska gospodina Martina Špegelja, istinskog hrvatskog domoljuba i borca za pravdu, izražavam sućut u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime.Od svoje najranije mladosti, kada se u Drugom svjetskom ratu priključio partizanima, pa sve do borbe za neovisnu, samostalnu i demokratsku Hrvatsku čvrsto je i dosljedno branio ideale slobode i pravednosti. Hrvatsku je u Domovinskom ratu branio srcem, ali i vojničkim umijećem. Uvijek vjeran sebi, nije oklijevao kada je trebalo stati u obranu zemlje kao što se nikada nije ustezao izreći svoje mišljenje. Zbog svih njegovih vrlina te zasluga za Domovinu nedostajat će nam, ali i ostati trajno u dragoj uspomeni', stoji u brzojavu sućuti koji je predsjednik Sabora Josip Leko poslao obitelji Špegelj.

'Njegova predanost u obavljanju dužnosti prvog zapovjednika Zbora narodne garde, ministra obrane Republike Hrvatske i glavnog inspektora Oružanih snaga RH, kao i njegov nemjerljiv doprinos u pripremama za obranu suvereniteta Republike Hrvatske te stvaranju i razvoju Oružanih snaga, ostat će trajno upisani u povijest stvaranja hrvatske države, ali i u sjećanje svih nas koji smo ga poznavali i imali čast s njim raditi', kaže se u brzojavu sućuti koji je ministar obrane Ante Kotromanović uputio obitelji Špegelj u svoje ime i u ime svih djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Oružanih snaga RH.

Sućut Špegeljevoj obitelji je uputio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 'S tugom sam primio vijest o smrti gospodina Martina Špegelja, čovjeka kojega ćemo pamtiti po djelima, domoljublju i borbi za svoju Hrvatsku. Gospodin Špegelj je ostavio dubok trag u povijesti naše zemlje kao osvjedočeni antifašist, domoljub i borac za jednakost. Čovjek je iz čijih će djela učiti budući naraštaji. Osjećajući duboku zahvalnost za sve što je učinio, osobito u najtežim trenutcima hrvatske borbe za samostalnosti, suosjećam u vašoj boli te vam upućujem izraze svoje najiskrenije sućuti', stoji u poruci zagrebačkog gradonačelnika.

Umirovljeni general Martin Špegelj umro je u 87. godini života, a za bivše ministre obrane i ljude s kojima je najbliže surađivao, ostat će zauvijek u dobrom sjećanju.

'Ja ga se sjećam kao vrhunskog vojnika koji je predložio jedan projekt s kojim smo vjerojatno mogli prije završiti rat. To tada nije bilo prihvaćeno pa je zbog toga imao posljedice. Bio je patriot i čovjek koji je znao izabrati stranu i u Drugom svjetskom ratu i sada u Domovinskom ratu', kazao je kratko za tportal bivši predsjednik RH Stipe Mesić

'Teško mi je sažeti po čemu ću ga sve pamtiti. Puno emocija mi prolazi kroz glavu. Gospodin Špegelj i ja potječemo iz istog kraja, pa ću ga i po tome pamtiti. Pamtit ću ga kao čovjeka nježnog lica i govora, iako je bio vojnik. Pamtit ću ga po jasnom doprinosu Domovinskom ratu u trenucima kad je trebalo bez razmišljanja stati na pravu stranu. Pamtit ću ga kao finog gospodina koji je uvijek bio spreman pomoći savjetima', prisjetila se bivša ministrica obrane Željka Antunović za tportal.

Doprinos Špegelja na početku Domovinskog rata nije mogao zanijekati ni bivši ministar obrane Jozo Radoš

'Pamtit ću ga ponajprije po visokoj aktivnosti i angažiranosti u vrijeme početka i tijekom rata u Hrvatskoj i po velikoj hrabrosti u zagovaranju vlastitih koncepcija i stajališta. On je kao visoki časnik, zapovjednik bivše Petoarmijske oblasti, svakako pomogao u pripremi Hrvatske za rat, a značajan je njegov doprinos kao ministra obrane', kazao je Radoš.

Radoša se, kaže, uvijek dojmila Špegeljeva sposobnost da mirno polemizira s onima koji nisu dijelili njegovo mišljenje. 'To je vrijednost i za demokratski život Hrvatske pogotovo jer Špegelj dolazi iz vojnih krugova za koje se smatra da nemaju tu vrijednost', kazao je Radoš.