VASIĆEV SKALPEL

Anonimusi na internetu

  • Autor: Miloš Vasić
  • Zadnja izmjena 12.08.2009 12:18
  • Objavljeno 12.08.2009 u 10:00
internet anonimnost laptop kompjuter

internet anonimnost laptop kompjuter

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kako mi koji govorimo i pišemo pod vlastitim imenom i sa slikom svoga lika možemo biti jednaki anonimnim žoharima iz rupe? Niti jesmo niti možemo biti. Izvolite se identificirati, gospodo i gospođe iz anonimnosti: dajte ime, pravu e-mail adresu, broj mobitela (kućni telefon ne morate), sliku – ako imate kuraže! Pa ćemo onda polemizirati do mile volje

Legenda iz one JNA veli da je general Blagoje Adžić (sjećaju ga se možda neki kao neopjevano nesposobnog načelnika Generalštaba i inače budale) dao na oglasnoj ploči u tadašnjem Saveznom sekretarijatu za narodnu obranu istaknuti zapovijed da se anonimna pisma ubuduće imaju potpisivati. Ispalo je da je uvelike bio u pravu, smijali se mi ili ne.

Pogledajte primjer tog momka iz Vukovara koji je na svom internetskom siteu okačio anonimni napad na bivšeg gradonačelnika Štengla: čovjek je pao u doživotno dužničko ropstvo zahvaljujući marljivim Štenglovim fiškalima i razumijevanja punom hrvatskom pravosuđu. Zasjeli su mu na sve bankovne račune, sadašnje i buduće, bubanj mu već lupa pred kućom, ’fendaju’ ga, kako se ovršni postupak u vrijeme Austrougarske zvala u Panoniji. Postoji nada da će jednoga dana onaj sud u Strasbourgu tu presudu ukinuti, ali teško njemu do tada. Sve to samo zato što je na internet pustio anonimnu (možda čak i istinitu!) paškvilu. Pritom je njegov server izvan teritorija Republike Hrvatske, ali izvan teritorija i Hrvatske i Srbije i Slovenije itd. su i serveri na kojima se anonimni neonacisti, ustaše, četnici, rasisti i ostali šljam detoniraju svake minute. Ali, njima se ne bavi nitko – ako nisu, poput Al Kaide, prijetnja velikim silama. Toliko o internetu: ni med cvetjem ni pravice.

Na račun anonimnosti nadrealisti su se šalili još početkom devedesetih

No vratimo se našim anonimcima. Internet – Bog ga blagoslovio! – otvorio je planet svakome, ali baš svakome ko ima nekaj za reč, a takvih ima na stotine milijuna, pod uvjetom da ostanu anonimni. Nekada je anonimno pismo bilo dno moralne niskosti ili doušničke ambicije: potpisivano je s 'prijatelj koji vam želi dobro' ili sa 'zabrinuti domoljub'. Sasvim odgovarajući sadržaj odnosio se na savjet da 'pripazite gdje vam je supruga dok vi radite' ili na upozorenje nadležnoj redarstvenoj ili oružničkoj postaji da se tamo-i-tamo odvijaju 'protudržavne radnje'.

'Blogomladenci'

Anonimno je pismo, dakle, bilo medij spletkara, doušnika i sličnog polusvijeta i kao takovo jednodušno osuđivano po pristojnom svijetu kao nisko, podlo i uopće kriminalno. Danas, međutim, pod jeftinim izgovorom 'demokracije za sve' i 'globalnog sela', anonimusi dostojni prezira imaju puno pravo da spletkare, lažu, kleveću i objeđuju na internetu do mile volje. Moj drug i kolega Ljubomir Živkov iz Vremena zove takve 'blogomladenci'. Taj nesoj ima kuraže, besramnosti i – što je najgore! – sitzfleischa da iz minute u minutu zatrpava ostatak kompjutoriziranog čovječanstva svojim blesavim mišljevinama. Lako im je kad su anonimni i tako zaštićeni ne toliko od sudbenog, koliko od ćudorednog progona. Sjede, dakle, ti orvelovski doušnici i spletkari pred svojim računalima i luče otrov, komplekse, mržnju i pakost svake večeri, namjesto da odu u kavanu i suoče se s ljudima oči u oči, kako se to nekada radilo. Orwellov telekran iz '1984.' jest bio dvosmjeran, ali nije tražio od svojih gledatelja dostave, samo ih je špijao pasivno. Naš internetski telekran traži i upija spletke i dostave pod blaženim plaštom bezimenosti; demokracija.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Oh: znadem i ja da internetski snabdjevači uslugama traže što više 'pogodaka' na svoj site, ne bi li udarili svoje oglašivače za veće nofce. Odatle forumi, blogovi i ostalo interaktivno smeće: od anonimnosti. Upitajmo se koliko bi ulazaka na internet bilo kad bi se uvela obveza provjerljivog potpisa pisca (tehnički to nije nikakva teškoća). Mnogo manje, siguran sam. Ti nesretnici, naime, znaju da su u krivu. Srame se s pravom, inače bi se bili potpisali, ali, to je jače od njih. Ta zar internet nije postao pedofilski medij i raj upravo zbog anonimnosti?

Pridružujem se ovdje mom u pustinji vapijućem drugu i kolegi Teofilu Pančiću i njegovom pravednom zahtjevu da se uvede obveza provjerljivog autorskog potpisa u pristupu internetskim interaktivnim siteovima. To je, uostalom, stvar ferpleja: mi koji pišemo po novinama i internetu, mi koji govorimo na radiju i televiziji – činimo to osobno, pod svojim imenom, sa glasom i slikom. To nam je poziv i mi strpljivo snosimo posljedice: vucaramo se po sudovima, razni nas ružno gledaju na cesti, neki prijete javno, mnogo više njih anonimno, neki i dobacuju na ulici, a neki i udare ili pucaju ili podmetnu bombu. S druge strane, bezimeni 'blogomladenci' do mile volje uživaju balegajući 'kurbi et orbi' (što veli moj omiljeni brački pjesnik iz Bola) što god im padne na siromašnu pamet. I mi smo sad tu 'jednaki u internetu'?

Skromnost ostavimo po strani, ali: kako mi koji govorimo i pišemo pod vlastitim imenom i sa slikom svoga lika možemo biti jednaki anonimnim žoharima iz rupe? Niti jesmo niti možemo biti.

Izvolite se identificirati, gospodo i gospođe iz anonimnosti: dajte ime, pravu e-mail adresu, broj mobitela (kućni telefon ne morate), sliku – ako imate kuraže! Pa ćemo onda polemizirati do mile volje, oči u oči kao ljudska bića! Dok ne udovoljite toj mojoj skromnoj zamolbi, na pamet mi ne pada niti da čitam niti da odgovaram na anonimne priloge na bilo kojem forumu, blogu i whatever internetskom mediju. Ima, moram priznati, ljudskih bića koja pronađu moju e-mail adresu (nije teško) i obrate mi se - s njima vodim dijaloge. S anonimusima nikad, jer su anonimna pisma moralna niskost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi