VELIKI SKOK

Annalena Baerbock lansirala Zelene u najpopularniju stranku u Njemačkoj, CDU drugi

25.04.2021 u 16:50

Bionic
Reading

Popularnost njemačkih Zelenih u usponu je nakon odabira kandidatkinje za premijerku na rujanskim izborima te rezultati ankete u nedjelju pokazuju da imaju veću potporu birača od konzervativne stranke CDU kancelarke Angele Merkel

Riječ je o drugom ispitivanju javnog mnijenja ovaj tjedan koje upućuje na preokret te bi, ako se anketni rezultati potvrde na izborima ujesen, prvi put u njemačkoj političkoj povijesti Zelenima pripalo kancelarsko mjesto.

Anketa koju je za nedjeljno izdanje dnevnika Bild proveo Institut Kandar, Zelenima daje 28 posto glasova, što je skok od šest postotnih bodova u odnosu na prethodno istraživanje koje je uslijedilo nakon imenovanja njihove predstavnice Annalene Baerbock kandidatkinjom za kancelarsku funkciju.

Po anketi, konzervativna stranka Angele Merkel gubi dva postotna boda i dobiva 27 posto glasova, nakon kontroverznog imenovanja kandidatom njihova čelnika, predsjednika CDU-a Armina Lascheta koji ne uživa preveliku popularnost javnosti te se smatra 'čovjekom establišmenta' i same Merkel.

I Socijaldemokratska stranka (SPD), čini se, gubi tlo pod nogama sa samo 13 posto glasova, kao i ekstremna desnica (s 10 posto) i ekstremna ljevica (sa 7 posto).

I rezultati druge ankete objavljeni u utorak po narudžbi tv kuća RTL i NTV, Zelenima prvi put daju prednost od 28 posto glasova, što ih dovodi ispred desnice.

Zeleni su u ponedjeljak izabrali svoju dopredsjednicu Annalenu Baerbock za kancelarsku kandidatkinju na parlamentarnim izborima u rujnu.

Stranka Zelenih već dulje vrijeme u ispitivanjima javnog mnijenja uživa snažnu podršku građana, između 20 i 23 posto, čime je zauzimala drugo mjesto po popularnosti iza demokršćanske Unije CDU/CSU.

U slučaju formiranja vlade lijeve orijentacije, sa Zelenima, socijaldemokratima i strankom Ljevice, Baerbock bi bila nova kancelarka.

No stranka je istodobno otvorena i za koaliciju s demokršćanima, što se u nekoliko saveznih pokrajina do sada pokazalo kao uspješna opcija.