korak naprijed

[ANKETA] Okretanje novog lista u Kninu: Što mislite o odlasku Borisa Miloševića na obljetnicu Oluje?

03.08.2020 u 17:46

Bionic
Reading

Samo su dva dana ostala do obilježavanja Dana pobjede i hrvatskih branitelja uKninu. Ove godine na obljetnici će se pojaviti i potpredsjednik Vlade Boris Milošević iz SDSS-a. Njegov dolazak već je izazvao silne reakcije, pa i vas pitamo što mislite o njegovom sudjelovanju

Da će SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević sudjelovati na obljetnici Oluje u Kninu prije nekoliko dana potvrdio je premijer Andrej Plenković, rekavši i da će drugi potpredsjednik Vlade Tomo Medved ići krajem kolovoza u Grubore gdje će položiti vijence srpskim žrtvama ubijenim nakon Oluje.

Ovo je prvi put da će neki predstavnik SDSS-a nazočiti obljetnici, a zašto se odlučio otići u Knin Milošević je objasnio i na Facebooku gdje je opisao i kako mu je otac bio hrvatski branitelj, ali i kako su mu baku ubili nakon Oluje.

'S teretom ove obiteljske tragedije, pa i kroz bol mojeg pokojnog oca, odluku da idem na obilježavanje Oluje u Knin mi je bilo još teže donijeti. Meni, koji sam dobio Domovnicu tek nakon Oluje premda sam rođen i cijeli život živio u Šibeniku. U Knin idem otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumijevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom', napisao je Milošević.

<<<Milošević: Odluku mi nije bilo lako donijeti, u Knin idem otvorena srca>>>

'Oluja nije samo vojno-redarstvena akcija, ona je i golema kolektivna trauma. Za Hrvate je ona simbol početka dugo žuđenog mira i prestanka okupacije, za Srbe je ona trauma početka novog egzodusa, stradanja, straha, neizvjesnosti i nemogućnosti povratka u svoje domove. Svjestan sam da moj dolazak u Knin neće kod većine promijeniti dva različita pogleda na Oluju, ali sam voljan prihvatiti svaku gestu koje ide ka tome da zajedničkom tolerancijom i uvažavanjem sami sebe potvrdimo kao demokratsko društvo koje može ostvariti suživot i prosperitet, bez obzira na svaku razliku, pa tako i onu u tumačenju zajedničke povijesti. Od mog odlaska u Knin, puno je važnije graditi atmosferu pomirenja i dijaloga u kojem kao društvo moramo priznati i prihvatiti sve žrtve bez obzira na nacionalnost', napisao je Boris Milošević.

<<<Miljevac o 25. obljetnici Oluje: 'Vrijeme je da se počne stavljati točka na ono što se dogodilo'>>>

Međutim, njegov odlazak u Knin izazvao je dvojake reakcije. Dok su neki hvalili ovaj potez kao korak naprijed u normalizaciji odnosa, kritike su stigle iz Srbije.  'Odlazak predstavnika Srba iz Hrvatske na, kako Hrvati kažu, proslavu Oluje, dalo bi legitimitet etničkom čišćenju. To je gesta koju ne mogu prihvatiti i ne mogu prihvatiti njihovu nazočnost. No, oni tamo žive, i neću ih zato nazvati izdajnicima', komentirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Kritike su stigle i od Demokratskog saveza Srba koji smatraju da je odlazak Borisa Miloševića na obilježavanje Oluje 'pogrešan, štetan i nadasve sramotan' postupak za srpski narod.

S druge strane, dobre riječi nije imao ni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je uvjeren da se kod odlazaka Miloševića i Medveda radi o izjednačavanju Oluje i Grubora. 'Svaka žrtva je žrtva i zaslužuje pijetet, međutim, s obzirom na sramotni dogovor osovine SDSS - HDZ i Plenković - Pupovac, koji je doveo do sramotne trgovine, smatram da je riječ o izdaji nacionalnih interesa i izdaji povjerenja hrvatskog naroda, čak i birača koji su dali povjerenje netom izabranoj Vladi. Kada govorimo o izjednačavanju Oluje kao oslobodilačke akcije i pojedinačnih zločina počinjenih u Gruborima, izjednačavamo sustavno promišljen i izveden zločin fašističkog režima Slobodana Miloševića u vidu agresije na Hrvatsku i realizaciji plana Velike Srbije, o čemu je pravorijek u nekoliko navrata dao i Sud u Haagu s pojedinačnim zločinima na koje hrvatska država nije imala utjecaj, kazao je Penava.