ZBOG KORONE I POTRESA

[ANKETA] Dio učenika ide u školu, dio na online nastavi. Što mislite o tome?

13.01.2021 u 13:17

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u utorak je donijelo odluku prema kojoj će učenici nižih razreda osnovne škole, ali i maturanti srednje škole, pohađati nastavu u učionicama, a ostali započinju drugo polugodište online nastavom

Svrha ovakve odluke je zadržati trend smanjenog broja zaraza koronavirusom ili, kako je to objasnio ministar znanosti Radovan Fuchs: 'To znači da će se moći održati veća distanca između učenika i time mislimo da smo itekako smanjili moguće širenje epidemije i da početkom polugodišta nećemo narušiti optimističke trendove u incidenciji novozaraženih.'

  • +5
Konferencija za medije Radovana Fuchsa Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Fuchs je također apelirao na javnost da prestane traumatizirati djecu izjavama kako ona šire koronavirus. 'Ne bi bilo dobro da se nastavi s komuniciranjem da su djeca nekakvi superširitelji. Ne treba dodatno gurati na njihova mala pleća nekakav osjećaj krivice', kaže Fuchs.

Video: Davorin Višnjić/PIXSELL

Ako je suditi prema reakcijama s društvenih mreža, roditelji su zadovoljni ovom odlukom. No dio javnosti smatra je zakašnjelom jer su svi učenici pohađali školu u trenucima u kojima je incidencija u Hrvatskoj bila višestruko veća, a dnevnih broj novozaraženih prelazio četiri tisuće, dok ih je danas dnevno i manje od tisuću.

  • +25
Gužva na Sljemenu i Cmroku Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Također, proteklih dana brojna su medijska izvješća o velikim gužvama na sanjkalištima i u toplicama diljem zemlje pa se nameće pitanje koliko je opravdano poslati dio učenika na online nastavu kad se djeca ionako druže na mjestima na kojima se okuplja velik broj ljudi.

  • +14
Posljedice potresa u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Poseban problem je nastava u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj je velik broj škola oštećen u potresu, a online nastavu nemoguće je organizirati s obzirom na probleme s infrastrukturom. I dio škola u Zagrebu, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji oštećen je, a roditelji u Zagrebu pokrenuli su peticiju za veću sigurnost školskih zgrada u centru grada.

Imajući sve to u vidu, pitamo vas: što mislite o odluci da se dio djece pošalje u školu, a dio pohađa online nastavu?