početak polugodišta

[FOTO/VIDEO] Ministar Fuchs otkrio koji će učenici pohađati nastavu u školama, a koji ostaju kod kuće: 'Ne zovite djecu superširiteljima, ne stavljajte to na njihova mala pleća'

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 12.01.2021 14:39
  • Objavljeno 12.01.2021 u 13:27
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs objavio je da će učenici osnovnih škola do 4. razreda i učenici četvrtih razreda srednjih škola pohađati nastavu u školama

Premijer Andrej Plenković održao je danas videosastanak s Radovanom Fuchsom, ministrom znanosti i obrazovanja, na kojem je dogovoren nastavak rada škola.

'Na Nacionalnom stožeru iskomunicirali smo ono za početak nastave. Generalni stav je da nastava za učenike osnovnih škola do 4. razreda počinje licem u lice, dakle oni idu u školu. Jednako tako i učenici 4. razreda srednjih škola iz potreba bolje pripreme državne mature, koja se provodi na cijelom teritoriju Hrvatske u isto vrijeme, kako ne bi bilo hendikepiranih u smislu stjecanja znanja', rekao je Fuchs, dodajući da će završni razredi ići u školu uz pojačane epidemiološke mjere.

'To znači da će se moći održati veća distanca između učenika i time mislimo da smo itekako smanjili moguće širenje epidemije i da početkom polugodišta nećemo narušiti optimističke trendove u incidenciji novozaraženih', rekao je Fuchs.

Video: Davorin Visnjic/PIXSELL

Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, Fuchs kaže da su kontinuirano prisutni na terenu. 'Ne bi bilo loše da se djeci pruži psihološka pomoć', rekao je Fuchs, dodajući da još razgovaraju o tome je li moguće do kraja poštovati planiranu varijantu ili će u nekim školama biti potrebno osigurati odgodu početka nastave. 'To u prvom redu ovisi o informacijama koje dobijemo od osnivača', kaže Fuchs.

  • +5
  • +2

Konferenciju za medije Radovana Fuchsa

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

U školama te županije koje nisu zahvaćene katastrofom nema razloga da škola ne krene kao i u drugim krajevima Hrvatske, kaže ministar.

'Ne bi bilo dobro da se nastavi s komuniciranjem da su djeca nekakvi superširitelji. Ne treba dodatno gurati na njihova mala pleća nekakav osjećaj krivice', kaže Fuchs.

Za sve studente i učenike koji dolaze s potresom zahvaćenih područja preuzet će Ministarstvo sve troškove participacije za smještaj. 'Sveučilišta neka razmisle o tome da studente s ovih područja kompletno oslobode plaćanja. Gotovo sva su odgovorila i mislim da će se svi odreći toga', rekao je Fuchs.

Nešto više od tisuću učenika s područja Petrinje i Siska napustilo je to područje, otkrio je Fuchs, dodajući da će za djecu osigurati i kartice za pristup internetu, prenosi Dnevnik.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!