POVJERENIK ZA IZBJEGLICE

Andrija Hebrang: Paralelna vlast? Ni govora!

22.09.2015 u 10:09

Bionic
Reading

O tome hoće li Hrvatska postati sabirni logor za migrante ako Mađarska i Slovenija zatvore granice te kako će se izbjeglička kriza odraziti na izborne rezultate, u emisiji 'Otvoreno' HRT-a razgovarali su Andrija Hebrang (HDZ), Zlatko Komadina (SDP), Željko Kraljičak (HDSSB) i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan

Izjave ministra Ranka Ostojića o njemu Andrija Hebrang nazvao je čistom agresijom i nije želio to dalje komentirati, jer smatra da je to neprihvatljiva razina ponašanja. 'Paralelna vlast – ni govora', uzvratio je Hebrang na optužbe da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ovoj krizi formira paralelnu vlast postavljajući njega kao povjerenika za izbjeglice. Hebrang također smatra kako je premijer Zoran Milanović počinio teško kazneno djelo jer je narušio suverenitet države - time što nije spriječio izbjeglice da ilegalno ulaze u Hrvatsku.

Zlatko Komadina napao je Hebranga da politizira podizanjem prijave protiv Milanovića. Kazao je kako ne shvaća u kojem svojstvu i s kojim razlogom je predsjednica imenovala njega za povjerenika. Osvrnuo se Komadina i na Mađare te rekao kako mu nisu jasni u stavu prema izbjeglicama, jer se oni ionako ne namjeravaju zadržati u njihovoj zemlji. Retorički se upitao hodaju li izbjeglice zbog zadovoljstva iz svojih zemalja ili bježe od opasnosti po svoj život. 'Druga je stvar apsorpcijska snaga Europe', zaključio je Komadina za 'Otvoreno'.

'Policija nije znala koliko je prvu noć bilo ljudi', istaknuo je Željko Kraljičak i rekao kako je prvu noć u Belom Manastiru prva reagirala Osječko-baranjska županija i koordinirala sve, prije nego su ministar, premijer ili predsjednica došli. 'Sad se ipak nešto događa, ali to nije trajno rješenje', ustvrdio je, 'mi smo vidjeli slike kako se oni (izbjeglice) ponašaju kada nemaju kvalitetnu informaciju, ljudi postaju nervozni jer žele što prije stići do ciljane države'. Na pitanje gdje bi napravio ogradu, Kraljičak je rekao kako moramo zahtijevati da europske snage dođu na granicu i zajedno s nama nadziru vanjsku granicu EU.

'Vlada je prvi dan bila zbunjena', ustvrdio je Krešimir Macan. Ali smatra da je bitno je li se na kraju dana problem riješio i uočio kako zadnjih dana svi, od predsjednice do premijera, smanjuju tenzije u komunikaciji. Spomenuo je kako je mađarski premijer Viktor Orban ‘skočio’ u anketama nakon ove situacije, no kod nas ta atmosfera ne prolazi. 'No čini se da je prednost ipak malo na strani Vlade', rekao je Macan.